Więcej sprawdzonych rad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W kuchni warto stosować pewne triki, które ułatwią nam pracę i pomogą zaoszczędzić czas. Jednym z nich jest ekspresowe pokrojenie pomidorków koktajlowych, które są częstym dodatkiem do dań.
Sezon na wiosenne warzywa możemy uznać za otwarty. Na naszych stołach pojawia się coraz więcej zdrowej żywności, a menu staje się kolorowe i pełne witamin. Nie brakuje sałatek, dań z grilla czy lekkich przekąsek. We wszystkich tych pozycjach nie może zabraknąć pysznych i słodkich pomidorków koktajlowych, które swoim smakiem wzbogacą każdy posiłek. Dla wszystkich, którzy po nie sięgają mamy przydatny trik, który ułatwia krojenie i pozwala zaoszczędzić czas w kuchni.
Aby usprawnić kuchenne czynności i uniknąć krojenia każdego małego pomidorka osobno, wystarczy wykorzystać ten sprytny sposób, który nam to ułatwi. Należy użyć do krojenia dwóch talerzy, ewentualnie deseczek kuchennych. Pomidorki starannie myjemy i umieszczamy na płaskim talerzu albo desce do krojenia. Następnie przykrywamy je drugim talerzem i przytrzymujemy ręką, aby warzywa się nie rozjeżdżały. Po przykryciu, wystarczy przeciąć nożem z dosyć długim ostrzem wszystkie pomidorki naraz w pół. Efekt uzyskamy, poprzez umieszczenie ostrza między dwoma talerzami i przecięciu przez całość powierzchni. Ten sposób pozwoli nam uniknąć czasochłonnego krojenia i przyśpieszy cały proces. Więcej ciekawych kuchennych trików znajdziesz w naszym artykule: Dziesięć trików kuchennych z TikToka, które naprawdę działają. Spróbujcie sami
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.