Jak zrobić najlepszy rosół? To, co musisz wiedzieć, by ugotować przepyszną i klasyczną polską zupę

Rosół to klasyka obiadów w Polsce. Jest pyszny i dość zdrowy, choć każdy robi go nieco inaczej. Mamy kilka porad, dzięki którym ugotujecie najlepszy rosół, jaki jedliście. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Na przygotowanie rosołu jest wiele sposobów, ale niektóre naprawdę czynią go wyjątkowym. Zebraliśmy trzy najważniejsze zasady gotowania tej pysznej zupy. Sprawdźcie, jak możecie ulepszyć rosół

Czas gotowania jest kluczowy. Bez tego rosół nie będzie taki pyszny

Najważniejszy w gotowaniu rosołu jest czas. Ta potrawa pochodzi z czasów, gdy mięso przechowywano w dużej ilości soli, więc długie gotowanie było niezbędne. Ale jak długo gotować rosół w dzisiejszych czasach? Przyjęło się, że przynajmniej dwie - trzy godziny. Jednak im dłużej, tym lepiej.

Składniki to najważniejsza części każdej potrawy. Rosół nie jest wyjątkiem

Rosół gotujemy z mięsem, najlepiej z dwoma różnymi rodzajami. Mięso gotujemy jako pierwsze, w zimnej wodzie. Dopiero w połowie gotowania dodajemy warzywa i przyprawy. Niektóre można podpiec, np. cebulę, aby dodały jeszcze większego aromatu. Pamiętaj, aby wybierać składniki jak najświeższe i najlepszej jakości. Jeśli możesz, to bierz mięso i warzywa z własnej hodowli.

Przejrzysty rosół jest bardziej apetyczny, więc zadbaj też o wygląd zupy

Rosół powinien też dobrze wyglądać, ponieważ wtedy wydaje się też smaczniejszy. Jak ugotować przejrzysty rosół? Przede wszystkim - gotuj powoli, na małym ogniu i w zimnej wodzie. Oprócz tego postaraj się zbierać i wyrzucać szumowiny. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: