Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Na przygotowanie rosołu jest wiele sposobów, ale niektóre naprawdę czynią go wyjątkowym. Zebraliśmy trzy najważniejsze zasady gotowania tej pysznej zupy. Sprawdźcie, jak możecie ulepszyć rosół.
Najważniejszy w gotowaniu rosołu jest czas. Ta potrawa pochodzi z czasów, gdy mięso przechowywano w dużej ilości soli, więc długie gotowanie było niezbędne. Ale jak długo gotować rosół w dzisiejszych czasach? Przyjęło się, że przynajmniej dwie - trzy godziny. Jednak im dłużej, tym lepiej.
Rosół gotujemy z mięsem, najlepiej z dwoma różnymi rodzajami. Mięso gotujemy jako pierwsze, w zimnej wodzie. Dopiero w połowie gotowania dodajemy warzywa i przyprawy. Niektóre można podpiec, np. cebulę, aby dodały jeszcze większego aromatu. Pamiętaj, aby wybierać składniki jak najświeższe i najlepszej jakości. Jeśli możesz, to bierz mięso i warzywa z własnej hodowli.
Rosół powinien też dobrze wyglądać, ponieważ wtedy wydaje się też smaczniejszy. Jak ugotować przejrzysty rosół? Przede wszystkim - gotuj powoli, na małym ogniu i w zimnej wodzie. Oprócz tego postaraj się zbierać i wyrzucać szumowiny.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.