Naleśniki biszkoptowe to przepis na bardzo puszyste smakołyki. Nie tylko dzieci je pokochają

Jeśli masz ochotę na coś nietypowego, polecamy naleśniki biszkoptowe. Są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Do tego są bardzo puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Miłośnicy naleśników będą zachwyceni naszym dzisiejszym przepisem. Dzieciom też posmakują takie domowe łakocie. Delikatne i lekkie naleśniki biszkoptowe są naprawdę pyszne. Podawać je można z dowolnymi, słodkimi dodatkami. To dobra propozycja na drugie śniadanie bądź podwieczorek. Zresztą spróbujcie sami. Nie pożałujecie na pewno.

Naleśniki biszkoptowe to prosty przepis. Potrzebne są wyłącznie podstawowe produkty

Do upieczenia lekkich naleśników potrzebujesz paru składników:

  • mąki - 3 szklanek,
  • jajek - 5 sztuk,
  • mleka (lub wody) - 2 szklanek,
  • masło lub olej - 2 łyżek,
  • cukier - łyżki,
  • sól - odrobiny do smaku.

Przygotowanie biszkoptowych naleśników jest szybkie i proste. Jedna czynność je wyróżnia

Poniżej przedstawiamy etapy przyrządzania puszystych naleśników:

  1. Oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na sztywną pianę;
  2. Wymieszaj mąkę z cukrem i odrobiną soli;
  3. Żółtka zmiksuj z mlekiem (lub wodą) i tłuszczem;
  4. Wymieszaj masę z żółtek i suche składniki. Zmiksuj na gładką masę;
  5. Połącz delikatnie pianę z białek z resztą ciasta;
  6. Rozgrzej patelnię (z odrobiną tłuszczu, jeśli trzeba) i smaż naleśniki z obu stron na złoto;

Podawaj z ulubionymi słodkimi dodatkami, np. bitą śmietaną, serkiem mascarpone czy dowolnymi owocami i syropami. 

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA