Beszamel - przepis na bazowy sos do wielu dań. Wystarczy kilka produktów, ale ważne jest przygotowanie

Beszamel - przepis na sos, przyrządzany jako zasmażka z mąki na maśle i rozprowadzana mlekiem. Jest jednym z pięciu bazowych sosów, używanych w kuchni. Pozornie banalny do przygotowania a w rzeczywistości bardzo wymagający przepis, który potrzebuje odpowiedniego przygotowania i dobrych produktów.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Beszamel to kremowy biały sos używany do wielu dań. Uznawany jest za jeden z pięciu podstawowych sosów w gastronomii. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Sprawdź jak go przygotować w kilku prostych krokach, by uniknąć grudek i zważenia. 

Beszamel - przepis na klasyczny dodatek do dań 

Sos beszamelowy w kuchni jest bardzo dobrze znany, jego początków można szukać w czasach Ludwika XIV. Przez lata dodawany do wielu dań, stał się jednym z pięciu bazowych sosów gastronomii. Najczęściej dodawany jest do włoskich dań np. lazanii czy różnego rodzaju zapiekanek. Jest także popularnym dodatkiem do warzyw np. szparag, kalafiora i brokuła. Sos beszamelowy ma bardzo wiele zastosowań w kuchni oraz stanowi bazę innych sosów np. sos soubise czy sos mornay.

Zobacz wideo Lasagne z cukinią i kurkami - obudź w sobie Garfielda

Jak przygotować sos beszamelowy? 

Beszamel powinien mieć odpowiednią konsystencję, nie może być zbyt gęsty ani za rzadki. Zaradzi temu stałe mieszanie, zarówno w czasie robienia zasmażki, jak i podczas wlewania mleka. Ta czynność zapobiegnie powstaniu grudek. Kluczem jest połączenie gorącej zasmażki z zimnym mlekiem - to sprawi, że sos będzie miał idealną konsystencję. 

Beszamel - przepis na aksamitny sos

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz biały

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy się roztopi, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy - nie możemy dopuścić do powstania grudek czy przypalenia. Gdy powstanie zasmażka stopniowo dodajemy chłodne mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Doprowadzamy do zagotowania, mieszamy i ściągamy z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Jeśli z jakiegoś powodu na sosie pojawią się grudki, jest szansa, by go uratować. Sos cedzimy na sitku o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy. Może się też zdarzyć, że sos będzie zbyt gęsty, wtedy dodajemy odrobinę mleka i starannie mieszamy. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: