Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Beszamel to kremowy biały sos używany do wielu dań. Uznawany jest za jeden z pięciu podstawowych sosów w gastronomii. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Sprawdź jak go przygotować w kilku prostych krokach, by uniknąć grudek i zważenia.
Sos beszamelowy w kuchni jest bardzo dobrze znany, jego początków można szukać w czasach Ludwika XIV. Przez lata dodawany do wielu dań, stał się jednym z pięciu bazowych sosów gastronomii. Najczęściej dodawany jest do włoskich dań np. lazanii czy różnego rodzaju zapiekanek. Jest także popularnym dodatkiem do warzyw np. szparag, kalafiora i brokuła. Sos beszamelowy ma bardzo wiele zastosowań w kuchni oraz stanowi bazę innych sosów np. sos soubise czy sos mornay.
Beszamel powinien mieć odpowiednią konsystencję, nie może być zbyt gęsty ani za rzadki. Zaradzi temu stałe mieszanie, zarówno w czasie robienia zasmażki, jak i podczas wlewania mleka. Ta czynność zapobiegnie powstaniu grudek. Kluczem jest połączenie gorącej zasmażki z zimnym mlekiem - to sprawi, że sos będzie miał idealną konsystencję.
Składniki:
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy się roztopi, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy - nie możemy dopuścić do powstania grudek czy przypalenia. Gdy powstanie zasmażka stopniowo dodajemy chłodne mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Doprowadzamy do zagotowania, mieszamy i ściągamy z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jeśli z jakiegoś powodu na sosie pojawią się grudki, jest szansa, by go uratować. Sos cedzimy na sitku o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy. Może się też zdarzyć, że sos będzie zbyt gęsty, wtedy dodajemy odrobinę mleka i starannie mieszamy.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.