Ciasto na maślance - na jego temat powstało już wiele wariacji. W przygotowaniu tego ciasta ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Jakich dodatków użyć, by było kolorowe, ale jednocześnie smaczne? Podpowiadamy.
Do upieczenia prostego ciasta na maślance są potrzebne następujące produkty:
Ciasto na maślance bez miksowania jest niezwykle proste do przygotowania. Zajmuje mało czasu, a smakuje obłędnie! Jak je przygotować?
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Musimy zadbać o to, by jajka i maślanka miały temperaturę pokojową. Do dużej miski wlewamy maślankę, dodajemy mąkę, cukier, olej, jajka i proszek do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i przelewamy gotową masę na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy wybrane sezonowe owoce. Ciasto będzie pyszne zarówno z rabarbarem, jak i truskawkami czy borówkami. Ciasto pieczemy przez 45 minut, sprawdzając je jednak patyczkiem. Aby to zrobić, wkładamy patyczek w ciasto - jeśli będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest już gotowe. Gdy przestudzimy ciasto, możemy posypać je cukrem pudrem albo podać z lodami czy bitą śmietaną.
Gotowe ciasto powinniśmy przechowywać w lodówce, aby dłużej zachowało świeżość.
Smacznego!