Przepis na ciasto na maślance. Przepyszny i miękki deser, który rozpływa się w ustach

Nie lubisz spędzać całego dnia w kuchni i szukasz przepisu na ciasto, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny? Koniecznie wypróbuj przepis na ekspresowe ciasto na maślance. Jest łatwe w przygotowaniu i smakuje obłędnie!

Ciasto na maślance - na jego temat powstało już wiele wariacji. W przygotowaniu tego ciasta ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Jakich dodatków użyć, by było kolorowe, ale jednocześnie smaczne? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Przepis na ciasto na maślance. Wyśmienicie smakuje z owocami sezonowymi

Do upieczenia prostego ciasta na maślance są potrzebne następujące produkty:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • Pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 500 g rabarbaru lub truskawek czy borówek

Przygotowanie ciasta na maślance jest banalnie proste. Szybkie ciasto bez miksowania

Ciasto na maślance bez miksowania jest niezwykle proste do przygotowania. Zajmuje mało czasu, a smakuje obłędnie! Jak je przygotować?

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Musimy zadbać o to, by jajka i maślanka miały temperaturę pokojową. Do dużej miski wlewamy maślankę, dodajemy mąkę, cukier, olej, jajka i proszek do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i przelewamy gotową masę na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy wybrane sezonowe owoce. Ciasto będzie pyszne zarówno z rabarbarem, jak i truskawkami czy borówkami. Ciasto pieczemy przez 45 minut, sprawdzając je jednak patyczkiem. Aby to zrobić, wkładamy patyczek w ciasto - jeśli będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest już gotowe. Gdy przestudzimy ciasto, możemy posypać je cukrem pudrem albo podać z lodami czy bitą śmietaną.

Gotowe ciasto powinniśmy przechowywać w lodówce, aby dłużej zachowało świeżość.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.