Poza sezonem, ale też nawet latem często używamy owoców z puszki: ananasów, brzoskwiń. Wykorzystujemy owoce jako dodatek do lodów, ciast czy galaretek. Ale co zrobić z syropem po owocach? Jeżeli robimy galaretkę lub wykorzystujemy ją do zalania np. sernika na zimno, to warto dodać część syropu do przygotowania galaretki. W ten sposób poprawimy jej smak i wykorzystamy pozostały syrop bez jego marnowania.
Orzeźwiający napój
Z pozostałego syropu z owoców w puszce możemy przygotować orzeźwiający napój. Wystarczy do szklanki z wodą dodać 3 – 4 łyżki syropu i kilka plastrów cytryny lub pomarańczy. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wrzucić kostki lodu i świeże listki mięty. Powstanie w ten sposób idealny napój na ciepłe, letnie wieczory.
Kolorowe kostki lodu
Wykorzystanie syropu z owoców w puszce jako kostek lodu. Wystarczy wlać syrop do plastikowego pojemnika na kostki lub do specjalnego woreczka, a następnie włożyć do zamrażarki. Dzięki temu, że syrop jest słodki i intensywny, kostki będą bardzo wyraziste i nadadzą napojowi zdecydowanie lepszy smak. Tak przygotowane kostki lodu możemy wykorzystać w upalne dni i wrzucić do szklanki z zimną wodą lub do drinków.
Koktajl owocowy
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie słodkiego syropu do przygotowania koktajlu. Nie dość, że wykorzystamy zapasy, to jeszcze urozmaicimy sobie smak takiego napoju. Tworząc koktajle owocowe możemy wykorzystać owoce, jakie tylko mamy w kuchni: truskawki, banany, maliny czy borówki. Wszystko zależy od naszej kreatywności i smaku. Możemy dodać pół szklanki mleka i zyskamy wtedy mleczny koktajl. Koktajl jest doskonałym sposobem na wykorzystanie syropu, na który nie mamy pomysłu. Jest szybkim dodatkiem do śniadania czy pożywną przekąską w ciągu dnia.
Galaretka z syropem
Jeśli został nam syrop, to możemy dodać go galaretki. Dzięki temu wzmocnimy jej smak i wykorzystamy syrop po owocach z puszki.
Składniki:
Przygotowanie:
Rozpuść w rondelku lub małym garnku żelatynę w wodzie. Dokładnie wszystko wymieszaj. Zagotuj na małym ogniu, a gdy osiągnie temperaturę wrzenia, odstaw z palnika. Mieszaj powoli i stopniowo dolewaj syrop z puszki. Całość dokładnie wymieszaj. Zawartość wlej do małych miseczek i odstaw do ostygnięcia. Na koniec wstaw do lodówki, by galaretka stężała.
Domowy kisiel ananasowy (z soku i ananasów z puszki)
Pyszny, domowy kisiel na soku z ananasów z puszki. Oczywiście możemy wykorzystać syrop z brzoskwiń lub innych owoców.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Sok z ananasa rozcieńczyć wodą według indywidualnych upodobań, tak aby nie był za słodki i dodać do smaku sok z cytryny. Część soku umieścić w rondelku, dodać pokrojonego drobno ananasa i zagotować. W pozostałej części soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
2. Rondelek na chwilę zdjąć z palnika, dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie aby nie było grudek. Postawić ponownie na palniku i gotować przez 1 minutę. Przelać do pucharków, dowolnie udekorować.
Zobacz też: Biała dama - ciasto z nasączonym biszkoptem. Puszkę z tymi owocami zawsze lepiej mieć w pogotowiu