Co zrobić, żeby mięso wychodziło mięciutkie? Przyda się m.in. tropikalny owoc

Soczyste, mięciutkie mięso, które rozpływa się w ustach przy każdym kęsie... Brzmi jak marzenie? Dziś mamy dla ciebie garść wskazówek, dzięki którym to marzenie się spełni i każda twoja pieczeń zawsze będzie idealnie soczysta. Pomoże w tym między innymi tropikalny owoc i wcale nie chodzi o cytrynę.

Więcej porad ułatwiających pracę w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli twoim problemem bywa wysuszona i wiórowata pieczeń, mamy dla ciebie garść wskazówek, dzięki którym ten problem odejdzie w zapomnienie. Co zatem należy zrobić, by mięso wyszło mięciutkie i soczyste? Zdziwisz się, jakie to proste.

Po pierwsze: marynata i czas.

Żeby mięso po upieczeniu było idealnie soczyste, wcześniej należy zadbać o marynatę. Oprócz wybranych przypraw warto zadbać o dodatek czegoś kwaśnego i dodać odrobinę octu jabłkowego czy soku z cytryny. Należy jednak pamiętać, że czas marynowania jest bardzo istotny - wieprzowina i wołowina potrzebują zdecydowanie więcej czas niż chude mięso czy drób. Żeby czerwone mięso idealnie się zamarynowało potrzeba kilkunastu godzin a czasem całej doby, jeśli chodzi o mięsa chude, zazwyczaj wystarczy od trzech do sześciu godzin w lodówce.

Słona kąpiel zapewni kruchość i delikatność wieprzowinie

Moczenie mięsa w solance to idealny sposób na zmiękczenie włókien i wzmocnienie smaku. Karkówka lub łopatka moczona w solance to sposób na najlepszą wieprzową pieczeń, taka, która wychodzi idealna i rozpływa się w ustach. Jeśli chcemy zapeklować mięso w solance, ważne są dwie rzeczy: po pierwsze proporcje solanki oraz czas. Wzór na solankę do mięsa wygląda tak: 400 ml wody i 40 g soli na 1 kg mięsa. Do tego 4 listki laurowe i 4 kulki ziela angielskiego. Solankę najpierw gotujemy, potem chłodzimy. Mięso powinno się moczyć dwa dni. Potem wystarczy obsypać przyprawami i hop do piekarnika lub na patelnię.

Metoda "na dwa razy" jeszcze nigdy nie zawiodła

Metoda na dwa razy to powszechnie znany trik na soczyste mięso podczas pieczenia czy duszenia. Chodzi po prostu o szybkie podsmażenie na dużym ogniu mięsa ze wszystkich stron, by włókna dokładnie się zamknęły i "uwięziły" w sobie wszystkie soki. Z każdego mięsa, które najpierw obsmażysz, wychodzi boska pieczeń, a ten sposób najbardziej sprawdzi się przy pieczonym schabie lub wołowym gulaszu.

Chcesz mieć perfekcyjnie soczystego indyka lub kurczaka - zalej go jogurtem!

Dodanie jogurtu bądź mleka do marynaty wspaniale zmiękczy mięso, a dodatkowo produkty białkowe świetnie podkreślają smak drobiu. Dlatego jeśli najdzie cię ochota na megasoczyste udka z kurczaka albo golonki z indyka, do marynaty dodaj jogurt, zsiadłe mleko lub maślankę - efekt z pewnością cię zadowoli.

Zostało ci wino z poprzedniego wieczoru? Zamarynuj w nim wołowinę

Czerwone wino dodane do pieczeni wołowej lub gulaszu perfekcyjnie skruszy mięso i sprawi, że będzie tak delikatne, że ciężko będzie je nadziać na widelec. Sposób ten jest szeroko znany, warto jednak pamiętać, że do marynowania mięs najlepiej nadaje się czerwone, wytrawne wino. 

Papaja do marynaty i zamiast pieprzu

Papaja to nie tylko smaczny owoc, ale także pomoc kuchenna przy robieniu pieczeni. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że obłożone skórką i liśćmi papai mięso, świetnie skruszeje i odda maksimum smaku. Z kolei nasiona papai świetnie zastąpią pieprz. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników perfekcyjnie soczystą pieczenią w nieco tropikalnym wydaniu, pędź do sklepu po papaję.

Masło na wierzch i zmięknie nawet serce teściowej

 Kiedy chcemy przyrządzić chude mięso, na przykład schab, perliczkę lub jagnięcinę, przed pieczeniem lub smażeniem warto położyć na kawałku mięsa odrobinę masła. Ten sposób sprawi, że tłuszcz podczas pieczenia otuli mięso i podczas obróbki nie wyschnie. Zamiast masła możesz użyć także kawałków słoniny lub przerośniętego boczku.

Te sposoby ułatwią życie i sprawią, ze twoje pieczenie będą najlepsze w całej rodzinie. Jeśli w długi weekend czeka cię spotkanie w większym gronie, zaserwuj idealnie soczyste mięso i wykorzystaj patent, który najbardziej przypadł ci do gustu.

 Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA