Grillujemy, kiedy tylko się da. I notorycznie popełniamy kilka błędów. Czego nie robić, by grillowane smakołyki wyszły idealne?

Grillowanie to polski sport narodowy i należy przyznać, że osiągamy w tym imponujące sukcesy. Nierzadko jednak błahe błędy sprawiają, że grillowanym smakołykom daleko do kulinarnego podium. Jakie błędy popełniamy najczęściej i jak ich uniknąć? Nie chodzi tylko o brudny ruszt.

Więcej wskazówek dotyczących grillowania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sezon grillowy zaczynamy, kiedy tylko temperatura sięgnie powyżej 15 stopni Celsjusza, a kończymy dopiero, kiedy z drzew zaczynają opadać pierwsze liście. Polacy kochają grillowanie i kiedy tylko nadarzy się okazja, rozkładają koce i krzesełka w parkach i na działkach, zapraszają znajomych i wspólnie raczą się soczystymi kiełbaskami. Zapewne wielu z was uważa się za mistrza grillowania i na pewno wielu z was ma rację, pod warunkiem że nie popełniacie tych błędów. Czysty ruszt to podstawa - widadomo. Ale czy wiesz, jakiego mięsa nie kłaść na grilla? Poznaj kilka błędów, których nie możesz popełniać, jeśli chcesz uchodzić za grill mastera.

GołąbkiGołąbki - przepis. Użyj młodej kapusty, ale uważaj jak ją parzysz

Po pierwsze: Mięso prosto z lodówki

Zimne mięso położone na gorącym ruszcie to spory błąd. Różnica temperatur sprawi, że tłuszcz szybciej zacznie dymić, co spowoduje szybsze przypalenie się mięsa z zewnątrz, natomiast w środku może wciąż pozostać surowe. Jeśli tak zrobimy, w najgorszym razie grozi nam zatrucie, w najlepszym zaś (choć i tak niedobrym) zjemy spaloną karkówkę, która wewnątrz będzie surowa. Warto więc pamiętać, żeby wyjąć z lodówki mięso i inne smakołyki na ok. pół godziny  przed położeniem na ruszt. Najlepiej też "ocieplać" mięso na blacie w kuchni. Na zewnątrz zapach mięsa może niepotrzebnie zwabić muchy i inne owady.

Obsmażenie mięsa przed grillowaniem

Obsmażenie mięsa przed obróbką jest istotne - wówczas włókna się zamykają i wszystkie soki, a co za tym idzie - smak, zostają w środku. I o ile ta metoda sprawdza się podczas pieczenia i duszenia, tak podczas grillowania lepiej ją sobie odpuścić. Jeśli wcześniej podsmażymy mięso i położymy je na ruszcie, uzyskamy podobny efekt, jak ten opisany wyżej - spalone na zewnątrz i surowe w środku. Grillowanie to w istocie dość prosta sztuka obróbki mięsa - nie należy jej udoskonalać na siłę.

Grillowanie to nasz sport narodowy. Ale mamy swoje grzeszkiPolacy kochają grillować. Ale popełniamy błędy. "Zabijają smak mięsa"

Grill to nie ruszt 

Kolejny błąd, który jest niestety nagminnie popełniany, to wielokrotne obracanie mięsa. Gdy często obracamy kiełbaski albo kawałki karkówki, możemy się liczyć z tym, że wyjdą suche. A już najgorszym pomysłem jest obracanie widelcem lub widełkami -  chyba że chcesz, by z twoich mięsnych kąsków wyciekł tłuszcz, a razem z nim smak. Grillowane smakołyki wystarczy obrócić jeden raz i cierpliwie czekać, aż dojdą z obu stron. Do obracania najlepiej używaj narzędzi, które nie uszkodzą struktury mięsa - przydadzą się specjalne zaokrąglone szczypce.

Nie wszystko na raz - grillowanie to nie wyścigi

Grillowanie wszystkich rzeczy naraz także nie jest pomysłem godnym mistrza rusztu. Trzeba pamiętać, że poszczególne produkty grillują się w innym tempie. Kiedy na przykład karkówkę będziemy grillować razem z cukinią lub serem, oczywiste jest, że zanim karkówka dojdzie, cukinia się spali, a ser całkowicie rozpuści. Jeśli chcesz podać jednocześnie karkówkę i warzywa czy ser, mięso połóż najpierw, a kiedy obrócisz je na drugą stronę, dopiero wtedy połóż na ruszcie warzywa lub pieczywo.

Polewanie kiełbasy piwem - a po co to komu?

Bardzo często zdarza się, że chcąc przyśpieszyć proces grillowania, polewamy kiełbaski złotym trunkiem. To tak naprawdę niczemu to nie służy, jedynie sprawi, ze tłuszcz zacznie strzelać, co może przyśpieszyć spalenie się kiełbaski z zewnątrz. Alkohol z piwa natychmiast odparuje i nie pozostawi żadnego smaku. Zamiast polewania kiełbaski piwem, lepiej użyć go do marynaty - wówczas nasza ulubiona śląska zyska przyjemny, nieco goryczkowy smak.

GrillowanieGrillowane mięsko, zimne piwko... Jakie są konsekwencje dla organizmu?

Brudny ruszt - błąd. Czysty - też błąd?

O tym, jak istotne jest dokładne wyczyszczenie rusztu z resztek i przypaleń, nie musimy mówić. Najczęściej używamy do tego mocnych środków chemicznych, które jeśli nawet w niewielkiej ilości pozostaną na kratkach, mogą stać się toksyczne pod wpływem temperatury. Zatem kiedy już wyszorujesz ruszt przeznaczoną do tego chemią, włóż go do miski z wodą i odrobiną sody. To skutecznie zmyje resztki środków chemicznych, a ty będziesz mieć pewność, że nic nie przedostanie się do twoich smakołyków.

Tacki - owszem, ale nie aluminiowe

Grillowanie niektórych produktów, jak na przykład ryby, wymaga użycia tacek. Jednak aluminiowe tacki nie są najlepszym wyborem. Związki zawarte w aluminium podczas podgrzania mogą przechodzić do żywności, czyniąc ją po prostu niezdrową. Lepszym wyborem są tacki metalowe lub ceramiczne. Takie tacki do grilla posłużą ci na lata i sprawdzą się lepiej niż popularne aluminium.

Szybkie ciasto z truskawkamiSzybkie ciasto z truskawkami. Pachnie bosko, a smakuje jeszcze lepiej

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: