Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe wypieki bez wątpienia należą do najlepszych. Odpowiednio przygotowany biszkopt przełożony kremem lub zastosowany jako baza dla tortu to jeden z podstawowych przepisów w cukiernictwie. Nie zawsze wychodzi, często opada, spieka się, kruszy lub jest zbyt suchy. Tych wszystkich błędów można uniknąć! Wystarczą odpowiednie produkty i zachowane proporcje by efekt był idealny i pyszny.
Na bazie biszkoptu możemy stworzyć niemal każde ciasto. Świetnie sprawdza się jako podstawa różnego rodzaju rolad, jako spód do ciasta albo baza dla spektakularnego tortu urodzinowego. Warto wiedzieć, iż poza tym, biszkopt sprawdzi się praktycznie we wszystkim, jest też lekkostrawny i bardzo prosty do przygotowania.
Kluczowe dla smaku i finalnego efektu jest użycie składników w temperaturze pokojowej. Istotna jest także kolejność łączenia produktów oraz odpowiednie proporcje. Pomocna okaże się metoda trójki, dzięki której ciasto wyjdzie idealnie. Pozostałe metody takie jak "rzucanie biszkoptem" także mogą wpłynąć na smak i konsystencję naszego ciasta.
Składniki:
Wszystkie składniki warto wcześniej przygotować by były w temp. pokojowej.
Sposób przygotowania: