Biszkopt - przepis na delikatne, puszyste ciasto i idealną bazę do tortów. Pamiętaj o zasadzie trójki

Biszkopt to przepis na idealnie puszyste, delikatne i lekki ciasto. Sprawdzi się świetnie jako baza do tortów, ciast i innych deserów. Niestety często złe proporcje czy nieodpowiednie pieczenie sprawia, że biszkopt opada lub się rozpada. Jeśli chcesz uzyskać idealny efekt, sprawdź naszą recepturę i zastosuj pomocne metody.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe wypieki bez wątpienia należą do najlepszych. Odpowiednio przygotowany biszkopt przełożony kremem lub zastosowany jako baza dla tortu to jeden z podstawowych przepisów w cukiernictwie. Nie zawsze wychodzi, często opada, spieka się, kruszy lub jest zbyt suchy. Tych wszystkich błędów można uniknąć! Wystarczą odpowiednie produkty i zachowane proporcje by efekt był idealny i pyszny. 

Jak przygotować idealny biszkopt?

Na bazie biszkoptu możemy stworzyć niemal każde ciasto. Świetnie sprawdza się jako podstawa różnego rodzaju rolad, jako spód do ciasta albo baza dla spektakularnego tortu urodzinowego. Warto wiedzieć, iż poza tym, biszkopt sprawdzi się praktycznie we wszystkim, jest też lekkostrawny i bardzo prosty do przygotowania.

Kluczowe dla smaku i finalnego efektu jest użycie składników w temperaturze pokojowej. Istotna jest także kolejność łączenia produktów oraz odpowiednie proporcje. Pomocna okaże się metoda trójki, dzięki której ciasto wyjdzie idealnie. Pozostałe metody takie jak "rzucanie biszkoptem" także mogą wpłynąć na smak i konsystencję naszego ciasta. 

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Biszkopt - przepis na puszyste i lekkie ciasto

Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki warto wcześniej przygotować by były w temp. pokojowej. 

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki przesiewamy przez sito. 
  2. Jajka delikatnie rozbijamy i oddzielamy białko od żółtek. 
  3. Białka przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. W końcowej fazie ubijania stopniowo dodajemy cukier. 
  4. Cały czas ubijając, dodajemy żółtko, powoli jedno po drugim. 
  5. Gdy składniki się połączą, przerywamy pracę miksera i wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia
  6. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. 
  7. Masę przekładamy do wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy. Wierzch równamy łyżką. 
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 st. C. przez około 45 minut, do suchego patyczka. 
  9. Przed wyciągnięciem z formy należy zaczekać. Warto zostawić go w niej aż do całkowitego przestudzenia. Następnie ostrożnie oddzielamy płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy i wyciągamy obręcz. 
  10. Ciasto kroimy dopiero wtedy gdy będzie całkowicie wystudzone. 
Więcej o: