Przepis na sernik królewski w klasycznej wersji. Ten trik zagwarantuje, że będzie puszysty i lekki

Klasyka wśród ciast i słodka tradycja na talerzu. Przepis na sernik po królewsku to jeden z wypieków, który towarzyszy nam na wielu okazjach i świętach. Aby uzyskać idealny efekt, ważne jest odpowiednie przygotowanie - kluczowy okaże się ser. Dzięki niemu sernik będzie kremowy, delikatny i puszysty jak chmurka.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jednym z tradycyjnych polskich ciast jest oczywiście sernik, który można przygotować w wielu wersjach, jednak jedna z nich uchodzi za prawdziwą klasykę. Sernik po królewsku to iście królewski deser, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale i wybitnie smakuje. 

Sernik królewski - klasyka wśród wypieków

Sernik po królewsku to prawdziwa perełka wśród wypieków. Najlepiej smakuje przygotowany według domowej, babcinej receptury, która sprawia, że spód jest idealnie wypieczony, ser ma puszystą i lekką konsystencję, a całość pięknie się prezentuje. Ważne są odpowiednie proporcje oraz właściwe pieczenie. 

O smaku decyduje kilka ważnych czynników. Pierwszy z ich to najwyższej jakości produkty, dobrego pochodzenia. Kolejny to przygotowanie - aby uzyskać sernik o idealnych warstwach, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Z kolei lekkość i puszystość sera uzyskamy, dodając do masy ubite jajka. Pieczenie i dekoracja to już czysta formalność, natomiast efekt...jest obłędny i sprawi, że każda okazja stanie się jeszcze smaczniejsza i bardziej wyjątkowa. 

Zobacz wideo Sernik w kruchym cieście z brzoskwiniami i malinami

Przepis na tradycyjny sernik królewski 

Składniki na ciasto kruche: 

  • 250 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 350 g mąki,
  • 30 g kakao,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka kwaśnej śmietany.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 5 jajek,
  • budyń śmietankowy,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki naturalnego olejku cytrynowego.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta - wszystkie sypkie składniki kolejno przesiewamy przez sito do dużej miski. Mieszamy i dodajemy posiekane, zimne masło i żółtka ewentualnie śmietanę. Energicznie zagniatamy ciasto - pamiętajmy by proces ten nie trwał zbyt długo. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części. Jedną z nich zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. Drugą ścieramy na tarce o dużych oczkach na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 min w temp. 180 st. C. 
  2. Przygotowujemy masę serową - masło miksujemy z dodatkiem cukru na gładką masę. Stopniowo dodajemy jajka, nadal miksując. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser, który wcześniej kilkukrotnie zmieliliśmy. Gdy otrzymamy kremową konsystencję, dodajemy budyń i olejek cytrynowy. 
  3. Masę przekładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łyżką. Następnie ścieramy koleją część ciasta na tarce o dużych oczkach. Całość pieczemy przez 60 min w temp. 170 st. C. 
  4. Gdy czas minie, ciasto pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami przez około 20 minut. Studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.