Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z tradycyjnych polskich ciast jest oczywiście sernik, który można przygotować w wielu wersjach, jednak jedna z nich uchodzi za prawdziwą klasykę. Sernik po królewsku to iście królewski deser, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale i wybitnie smakuje.
Sernik królewski - klasyka wśród wypieków
Sernik po królewsku to prawdziwa perełka wśród wypieków. Najlepiej smakuje przygotowany według domowej, babcinej receptury, która sprawia, że spód jest idealnie wypieczony, ser ma puszystą i lekką konsystencję, a całość pięknie się prezentuje. Ważne są odpowiednie proporcje oraz właściwe pieczenie.
O smaku decyduje kilka ważnych czynników. Pierwszy z ich to najwyższej jakości produkty, dobrego pochodzenia. Kolejny to przygotowanie - aby uzyskać sernik o idealnych warstwach, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Z kolei lekkość i puszystość sera uzyskamy, dodając do masy ubite jajka. Pieczenie i dekoracja to już czysta formalność, natomiast efekt...jest obłędny i sprawi, że każda okazja stanie się jeszcze smaczniejsza i bardziej wyjątkowa.
Zobacz wideo Sernik w kruchym cieście z brzoskwiniami i malinami
Przepis na tradycyjny sernik królewski
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 350 g mąki,
- 30 g kakao,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka kwaśnej śmietany.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka,
- 100 g miękkiego masła,
- 5 jajek,
- budyń śmietankowy,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki naturalnego olejku cytrynowego.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta - wszystkie sypkie składniki kolejno przesiewamy przez sito do dużej miski. Mieszamy i dodajemy posiekane, zimne masło i żółtka ewentualnie śmietanę. Energicznie zagniatamy ciasto - pamiętajmy by proces ten nie trwał zbyt długo. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części. Jedną z nich zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. Drugą ścieramy na tarce o dużych oczkach na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 min w temp. 180 st. C.
- Przygotowujemy masę serową - masło miksujemy z dodatkiem cukru na gładką masę. Stopniowo dodajemy jajka, nadal miksując. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser, który wcześniej kilkukrotnie zmieliliśmy. Gdy otrzymamy kremową konsystencję, dodajemy budyń i olejek cytrynowy.
- Masę przekładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łyżką. Następnie ścieramy koleją część ciasta na tarce o dużych oczkach. Całość pieczemy przez 60 min w temp. 170 st. C.
- Gdy czas minie, ciasto pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami przez około 20 minut. Studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.