Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory to smaczny i zdrowy produkt każdej spiżarni. Wśród dżemów i soków przygotowanych z sezonowych owoców nie może zabraknąć także warzyw. Na półkach pełnych słoików królują oczywiście ogórki, które chętnie przyrządzamy na wiele sposobów. Jeden z nich jest bardzo oryginalny i smaczny - wszystko dzięki aromatycznym przyprawom i zalewie.
Ogórki kanapkowe - przepis na genialną wersję w zalewie curry
Ogórki kanapkowe - aromatyczna przekąska
Ogórki kanapkowe charakteryzują się sposobem przygotowania jak i samą formą. Warzywa są pokrojone w podłużne plastry, w smaku zaś są dość wyraziste - lekko kwaśne, delikatnie słodkie, o wyczuwalnym posmaku curry, no i mają piękny kolor za sprawą dodatku kurkumy. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekty, no cóż, warto przekonać się samemu!
Zobacz wideo
Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?
Ogórki kanapkowe - przepis na domowe przetwory
- 5 kg ogórków,
- 6 szklanek wody,
- 6 szklanek octu 10 proc.
- 6 szklanek cukru,
- łyżka ziela angielskiego,
- 1/2 łyżka kolorowego pieprzu,
- łyżka kurkumy,
- łyżka curry,
- łyżka płatków czosnku,
- cztery czubate łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Warto na początku wspomnieć, że ogórki powinny być nie na duże, twarde i pozbawione przebarwień oraz innych skaz.
- Warzywa dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy w podłużne plastry, tak by miały jednakową grubość. Przydatna może okazać się obieraczka lub specjalna tarka do warzyw.
- Ogórki ciasno układamy w wyparzonych słoikach.
- Przygotowujemy zalewę - do garnka przelewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, kurkumę, czosnek, sól, curry, pieprz, ziele angielskie. Całość zagotowujemy.
- Gorącą marynatę przelewamy do słoików z ogórkami. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 6-10 minut. Ogórki powinny stracić zielony kolor. Słoiki studzimy obrócone do góry dnem.
- Przechowujemy w ciemnych i chłodnym miejscu.