Ogórki kanapkowe - przepis na smaczny rarytas, idealny na każdą okazję. Dodatek kurkumy podkreśli smak

Wśród pyszności i słoików, które wyposażają domową spiżarnię, nie może zabraknąć smacznych przetworów z sezonowych warzyw. Ciekawą alternatywą dla kiszonych i konserwowych są ogórki kanapkowe - przepis opiera się na aromatycznej zalewie z dodatkiem kurkumy i curry, które poza smakiem, nadają przetworom ładnego koloru.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory to smaczny i zdrowy produkt każdej spiżarni. Wśród dżemów i soków przygotowanych z sezonowych owoców nie może zabraknąć także warzyw. Na półkach pełnych słoików królują oczywiście ogórki, które chętnie przyrządzamy na wiele sposobów. Jeden z nich jest bardzo oryginalny i smaczny - wszystko dzięki aromatycznym przyprawom i zalewie. 

Kanapka z ogórkiemOgórki kanapkowe - przepis na genialną wersję w zalewie curry

Ogórki kanapkowe - aromatyczna przekąska

Ogórki kanapkowe charakteryzują się sposobem przygotowania jak i samą formą. Warzywa są pokrojone w podłużne plastry, w smaku zaś są dość wyraziste - lekko kwaśne, delikatnie słodkie, o wyczuwalnym posmaku curry, no i mają piękny kolor za sprawą dodatku kurkumy. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekty, no cóż, warto przekonać się samemu! 

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Ogórki kanapkowe - przepis na domowe przetwory

  • 5 kg ogórków,
  • 6 szklanek wody,
  • 6 szklanek octu 10 proc.
  • 6 szklanek cukru,
  • łyżka ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżka kolorowego pieprzu,
  • łyżka kurkumy,
  • łyżka curry,
  • łyżka płatków czosnku,
  • cztery czubate łyżki soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Warto na początku wspomnieć, że ogórki powinny być nie na duże, twarde i pozbawione przebarwień oraz innych skaz. 
  2. Warzywa dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy w podłużne plastry, tak by miały jednakową grubość. Przydatna może okazać się obieraczka lub specjalna tarka do warzyw. 
  3. Ogórki ciasno układamy w wyparzonych słoikach. 
  4. Przygotowujemy zalewę - do garnka przelewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, kurkumę, czosnek, sól, curry, pieprz, ziele angielskie. Całość zagotowujemy. 
  5. Gorącą marynatę przelewamy do słoików z ogórkami. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 6-10 minut. Ogórki powinny stracić zielony kolor. Słoiki studzimy obrócone do góry dnem. 
  6. Przechowujemy w ciemnych i chłodnym miejscu. 
Więcej o: