Kuchnia węgierska charakteryzuje się przede wszystkim opieraniem swoich dań na mięsie, owocach, warzywach sezonowych oraz chlebie. Najczęściej kojarzy się z wykorzystaniem sproszkowanej czerwonej papryki, która jest dodawana do wielu potraw.
Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii
Jednym z dań kuchni węgierskiej jest bogracz. Nazwa pochodzi od węgierskiego słowa bogrács, czyli rodzaju kociołka, w którym przyrządzane są potrawy nad ogniskiem, jednak mówi się tak także na gotowaną w nim zupę gulaszową. Choć przygotowanie jej w domowych warunkach może się wydawać nieco problematyczne, tradycyjny ogień możecie zastąpić zwykłym palnikiem czy płytą indukcyjną. Jak przygotować bogracz? Przepis na pewno wam się spodoba.
Bogracz - przepis
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki smalcu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 papryki
- 4 ziemniaki
- 3 pomidory
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- mały koncentrat pomidorowy (90 g)
- woda
- sól, pieprz, papryka w proszku słodka
- kwaśna śmietana (wedle uznania)
Przygotowanie:
- Mięso wołowe i boczek kroimy w kostkę.
- Boczek wrzucamy do garnka i pozwalamy wytopić się tłuszczowi, a następnie dodajemy mięso na gulasz.
- Kroimy paprykę oraz cebulę. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy w kostkę.
- Do mięsa i boczku dodajemy cebulę oraz czosnek.
- Po kilku minutach do garnka wrzucamy paprykę i pozwalamy się całości lekko podsmażyć.
- Do składników wlewamy wody (tak, by przykryła mięso), przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Dodajemy też liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy przez około godzinę na małym ogniu.
- Kolejnym etapem jest dodanie pokrojonych w kostkę ziemniaków i pomidorów.
- Gotujemy do uzyskania miękkich ziemniaków, dodajemy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby możemy jeszcze raz doprawić i gotujemy jeszcze kilka minut.
- Bogracz świetnie smakuje w towarzystwie kwaśnej śmietany.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl