Bogracz - przepis na sycącą węgierską zupę gulaszową. Ten składnik dodany na koniec podbije jej smak

Kuchnia węgierska to nie tylko zupa rybna czy langosze. Ma ona do zaoferowania wiele ciekawych propozycji, które urozmaicą wasz codzienny jadłospis. Wśród nich warty uwagi jest m.in. bogracz. Przepis podbije serca wszystkich domowników.

Kuchnia węgierska charakteryzuje się przede wszystkim opieraniem swoich dań na mięsie, owocach, warzywach sezonowych oraz chlebie. Najczęściej kojarzy się z wykorzystaniem sproszkowanej czerwonej papryki, która jest dodawana do wielu potraw. 

Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Jednym z dań kuchni węgierskiej jest bogracz. Nazwa pochodzi od węgierskiego słowa bogrács, czyli rodzaju kociołka, w którym przyrządzane są potrawy nad ogniskiem, jednak mówi się tak także na gotowaną w nim zupę gulaszową. Choć przygotowanie jej w domowych warunkach może się wydawać nieco problematyczne, tradycyjny ogień możecie zastąpić zwykłym palnikiem czy płytą indukcyjną. Jak przygotować bogracz? Przepis na pewno wam się spodoba. 

Bogracz - przepis

Składniki: 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz 
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 papryki
  • 4 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • mały koncentrat pomidorowy (90 g)
  • woda
  • sól, pieprz, papryka w proszku słodka
  • kwaśna śmietana (wedle uznania)

Przygotowanie: 

  1. Mięso wołowe i boczek kroimy w kostkę. 
  2. Boczek wrzucamy do garnka i pozwalamy wytopić się tłuszczowi, a następnie dodajemy mięso na gulasz. 
  3. Kroimy paprykę oraz cebulę. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy w kostkę. 
  4. Do mięsa i boczku dodajemy cebulę oraz czosnek. 
  5. Po kilku minutach do garnka wrzucamy paprykę i pozwalamy się całości lekko podsmażyć. 
  6. Do składników wlewamy wody (tak, by przykryła mięso), przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Dodajemy też liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy przez około godzinę na małym ogniu. 
  7. Kolejnym etapem jest dodanie pokrojonych w kostkę ziemniaków i pomidorów. 
  8. Gotujemy do uzyskania miękkich ziemniaków, dodajemy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby możemy jeszcze raz doprawić i gotujemy jeszcze kilka minut. 
  9. Bogracz świetnie smakuje w towarzystwie kwaśnej śmietany. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: