Jak zrobić gofry w domu zastanawiał się choć raz każdy z nas. Samo przygotowanie gofrów nie jest trudne. Wystarczy połączyć składniki z przepisu i już mamy gotowe ciasto. Tylko jak sprawić, aby nasz wypiek przypominał gofry jak z budki? Wystarczy pamiętać o kilku kwestiach, aby móc cieszyć się smacznymi goframi. Przede wszystkim znaczenie ma sprzęt, na którym przygotowujemy gofry. W domach zwykle posiadamy gofrownice o zbyt niskiej mocy, co skutkuje tym, że ciasto musi być długo pieczone i staje się gumowate. Pamiętajmy, że im wyższa moc urządzenia tym szybciej przygotują się gofry i będą bardziej chrupiące.
Aby móc pochwalić się chrupiącymi goframi konieczne jest odpowiednie ich przygotowanie. Po upieczeniu gofra większość z nas odkłada go na talerz by umieścić na nim inne składniki. To jest jednak błędem. Gorący gofr na talerzu paruje - na spodzie zbiera się wilgoć, a gofr rozmięka zanim zdążymy zacząć jeść. Po upieczeniu gofry należy umieszczać na specjalnej kratce, która umożliwi oddawanie wilgoci - wtedy wypiek zachowa swoją chrupkość.
Dzięki temu przepisowi na gofry wspomnienia lata będą jak żywe. Znów poczujesz smak wyjątkowej, słodkiej przekąski i będziesz mógł dzielić się nim z innymi.
Składniki: 1,5 szklanki mleka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru pudru, łyżeczka cukru wanilinowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki oleju roślinnego, 2 jaja, szczypta soli
Przygotowanie:
Jeśli chcesz, aby twoje ciasto na gofry było jeszcze bardzie puszyste, w takim przypadku warto dokładniej zająć się jajkami. Wystarczy rozdzielić żółtka od białek. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę i dodajemy ją pod koniec mieszania ciasta, małymi porcjami. To sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste, a gofry ładnie urosną w trakcie pieczenia.
Zobacz też: Gofry na szybko z ciasta francuskiego. Przepis na słodkie i efektowne śniadanie w kilka minut