Jak zrobić gofry? Dzięki temu trickowi będą chrupiące jak te z budki

Jak zrobić gofry w domu, aby smakowały jak te kupowane na straganach? Istnieje wiele porad odnośnie przygotowywania chrupiących gofrów. Które z nich warto wziąć pod uwagę?

Gofry jak z budki. O tym warto pamiętać

Jak zrobić gofry w domu zastanawiał się choć raz każdy z nas. Samo przygotowanie gofrów nie jest trudne. Wystarczy połączyć składniki z przepisu i już mamy gotowe ciasto. Tylko jak sprawić, aby nasz wypiek przypominał gofry jak z budki? Wystarczy pamiętać o kilku kwestiach, aby móc cieszyć się smacznymi goframi. Przede wszystkim znaczenie ma sprzęt, na którym przygotowujemy gofry. W domach zwykle posiadamy gofrownice o zbyt niskiej mocy, co skutkuje tym, że ciasto musi być długo pieczone i staje się gumowate. Pamiętajmy, że im wyższa moc urządzenia tym szybciej przygotują się gofry i będą bardziej chrupiące.

Chrupiące gofry. Samo pieczenie to nie wszystko

Aby móc pochwalić się chrupiącymi goframi konieczne jest odpowiednie ich przygotowanie. Po upieczeniu gofra większość z nas odkłada go na talerz by umieścić na nim inne składniki. To jest jednak błędem. Gorący gofr na talerzu paruje - na spodzie zbiera się wilgoć, a gofr rozmięka zanim zdążymy zacząć jeść. Po upieczeniu gofry należy umieszczać na specjalnej kratce, która umożliwi oddawanie wilgoci - wtedy wypiek zachowa swoją chrupkość. 

Zobacz wideo Zdrowe gofry [HAPS KIDS]

Przepis na gofry. Przygotuj wyśmienitą przekąskę dla rodziny

Dzięki temu przepisowi na gofry wspomnienia lata będą jak żywe. Znów poczujesz smak wyjątkowej, słodkiej przekąski i będziesz mógł dzielić się nim z innymi.  

Składniki: 1,5 szklanki mleka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru pudru, łyżeczka cukru wanilinowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki oleju roślinnego, 2 jaja, szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Delikatnie podgrzej mleko.
  2. W misce wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj jaja, olej i mleko. Rozmieszaj je na gładką masę. W zależności od tego ile masz czasu, możesz odstawić masę, aby "odpoczęła" jeszcze na 15 minut.
  3. Ciasto nałóż na płytę gofrownicy przy pomocy chochli - dopilnuj, by rozprowadziło się równomiernie. Piecz gofry przez około 3-4 minuty, a następnie sprawdź, czy się przyrumieniły oraz dotknij na przykład patyczkiem do szaszłyków, by ocenić ich miękkość. Jeśli uważasz, że gofry są jeszcze zbyt miękkie i jasne, pozostaw je na gofrownicy jeszcze przez około 1-2 minuty, a następnie drewnianą łopatkę przełóż na talerzyk. 

Ciasto na gofry. Warto o tym wiedzieć!

Jeśli chcesz, aby twoje ciasto na gofry było jeszcze bardzie puszyste, w takim przypadku warto dokładniej zająć się jajkami. Wystarczy rozdzielić żółtka od białek. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę i dodajemy ją pod koniec mieszania ciasta, małymi porcjami. To sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste, a gofry ładnie urosną w trakcie pieczenia. 

Zobacz też: Gofry na szybko z ciasta francuskiego. Przepis na słodkie i efektowne śniadanie w kilka minut

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.