Dodaj ten składnik do koletów mielonych, a wyjdą soczyste. Zdradzamy przepis na wyśmienity obiad

Kotlety mielone to jeden z najbardziej popularnych obiadów tradycyjnej kuchni polskiej. Jednak czasem pomimo naszych starań coś pójdzie nie tak i mięso jest wysuszone. Co zrobić, aby kotlety mielone były soczyste? Przyda się pewien składnik.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Choć przyrządzenie kotletów mielonych nie jest niczym trudnym, to jednak są pewne zasady, które sprawiają, że ich ostateczny smak różni się pod wieloma względami. Każdy ma własne upodobania kulinarne, to co jeśli nasze mielone wyjdą za suche? Jak uniknąć tego przygotowując je następnym razem? Pomoże w tym pewien składnik.

Soczyste kotlety mielone. Przepis, który odmieni twoją kuchnię

Aby przygotować smaczne kotlety, należy przede wszystkim unikać gotowych mielonek. Pyszne danie wyjdzie tylko wtedy, jeśli skorzystamy z dwóch rodzajów mięs. W tym celu najlepszym rozwiązaniem jest wybór całego mięsa z lady chłodniczej i poproszenie ekspedientki o zmielenie go na miejscu. Osobiście korzystam z tej praktyki, kiedy potrzebuję nieco mielonego mięsa.

Dobrym połączeniem jest kawałek świeżej wieprzowiny oraz pierś z kurczaka. Te dwa rodzaje mięs, sprawią, że nasze kotlety będą miały niepowtarzalny smak. Jednak aby kotlety mielone były soczyste, warto dodać nieco utartej cukinii. Przepis podajemy poniżej.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • pół kg wieprzowiny bez kości,
  • młoda, średnia cukinia,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • pieprz cayenne.

Mięso mielimy w sklepie, bądź w domu. Możemy dodać nieco więcej bułki tartej, ale pamiętajmy, że jeśli będzie jej zbyt dużo, to nasze kotlety mogą wyjść twarde.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Soczyste kotlety mielone ze złocistą skórką. Sposób przygotowania

  1. Zmielone mięso wrzucamy do miski. Wbijamy jajko, przyprawiamy.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
  3. Cukinię myjemy i ucieramy na dużych oczkach kuchennej tarki. Solimy i pozostawiamy na 10 minut.
  4. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku i wrzucamy warzywo do mięsa. Dodajemy cebulę oraz dwie łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  5. Za pomocą dłoni formujemy kulki średniej wielkości. Obtaczamy je w bułce tartej i spłaszczamy za pomocą widelca, aby uzyskały kształt kotletów.
  6. Na patelnię z rozgrzanym olejem układamy kotlety mielone i smażymy na średnim ogniu z obydwu stron, aż będą złociste. 

Wskazówka:

Jeśli nie jesteśmy pewni, czy nasze mięso jest usmażone w środku, możemy zmniejszyć ogień i podsmażać je jeszcze przez moment z obydwu stron. Po tym czasie wyciągamy kotleta mielonego z patelni, przekrawamy na pół i sprawdzamy, czy już jest gotowy. Nie należy jednak zbytnio przedłużać czasu smażenia, aby nie doprowadzić do przypalenia, bądź wysuszenia mięsa. 

Więcej o: