Choć przyrządzenie kotletów mielonych nie jest niczym trudnym, to jednak są pewne zasady, które sprawiają, że ich ostateczny smak różni się pod wieloma względami. Każdy ma własne upodobania kulinarne, to co jeśli nasze mielone wyjdą za suche? Jak uniknąć tego przygotowując je następnym razem? Pomoże w tym pewien składnik.
Aby przygotować smaczne kotlety, należy przede wszystkim unikać gotowych mielonek. Pyszne danie wyjdzie tylko wtedy, jeśli skorzystamy z dwóch rodzajów mięs. W tym celu najlepszym rozwiązaniem jest wybór całego mięsa z lady chłodniczej i poproszenie ekspedientki o zmielenie go na miejscu. Osobiście korzystam z tej praktyki, kiedy potrzebuję nieco mielonego mięsa.
Dobrym połączeniem jest kawałek świeżej wieprzowiny oraz pierś z kurczaka. Te dwa rodzaje mięs, sprawią, że nasze kotlety będą miały niepowtarzalny smak. Jednak aby kotlety mielone były soczyste, warto dodać nieco utartej cukinii. Przepis podajemy poniżej.
Składniki:
Mięso mielimy w sklepie, bądź w domu. Możemy dodać nieco więcej bułki tartej, ale pamiętajmy, że jeśli będzie jej zbyt dużo, to nasze kotlety mogą wyjść twarde.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli nie jesteśmy pewni, czy nasze mięso jest usmażone w środku, możemy zmniejszyć ogień i podsmażać je jeszcze przez moment z obydwu stron. Po tym czasie wyciągamy kotleta mielonego z patelni, przekrawamy na pół i sprawdzamy, czy już jest gotowy. Nie należy jednak zbytnio przedłużać czasu smażenia, aby nie doprowadzić do przypalenia, bądź wysuszenia mięsa.