Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dodatek zieleniny i przypraw do potraw jest kluczowe dla smaku, a także apetycznego podania. Wśród najpopularniejszych wymienić możemy koperek, pietruszkę, kolendrę czy miętę - każde z nich nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i aromatycznie pachnie. Jak zatem przechowywać zieleninę by przez długi czas pozostała świeża?
Natka pietruszki to prawdziwa królowa wśród zielonych dodatków. Doceniamy ją za smak, aromat, a także piękny i wyraziły zielony kolor. Najczęściej w kuchni polskiej dodajemy ją do rosołu, surówek, sałatek czy dań mięsnych. Zielenina jest na tyle uniwersalna, że można dodawać ją niemal do każdej potrawy. To bogate źródło witamin i ważnych dla organizmu soli mineralnych.
Osoby, które posiadają przydomowe ogródki lub szklarnie, niemal zawsze mają ją na grządce, spora część decyduje się także na hodowlę w donicy. Niestety większość z nas zazwyczaj nabywa zieleninę w sklepie lub na bazarach. Pietruszka zakupiona w pęczku często szybko więdnie i zaledwie po kilku dniach nie nadaje się do spożycia. Jak zatem przedłużyć jej świeżość?
Wiele osób, aby przedłużyć świeżość natki, wkładają ją do naczynia z wodą, jednak w ciepłe dni woda szybko mętnieje, a łodygi zaczynają gnić. Ta metoda sprawdzi się w momencie gdy zieleninę wraz z naczyniem przełożymy do lodówki. W takich warunkach pietruszka przez długo będzie świeża.
Sposobem wielu kucharzy jest zawinięcie zieleniny w ręcznik papierowy, który następnie lekko zwilżamy wodą. Taki pakunek umieszczamy w pojemniku. Efekt? Świeża zielenina nawet do dwóch tygodni! Warto jednak wspomnieć, że ręcznik co kilka dni należy wymienić i kontrolować czy poszczególne łodygi nie więdną.