Jak przedłużyć świeżość natki? Ta prosta metoda sprawi, że zielenina nie zwiędnie

Świeża zielenina to składnik, bez którego kuchnia byłaby nudna, mniej kolorowa i znacznie mniej aromatyczna. Niestety częstym problemem jest więdnięcie ziół, są jednak na to sprawdzone metody. Jak przedłużyć świeżość natki? Ten prosty trik sprawi, że zielenina nie zwiędnie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dodatek zieleniny i przypraw do potraw jest kluczowe dla smaku, a także apetycznego podania. Wśród najpopularniejszych wymienić możemy koperek, pietruszkę, kolendrę czy miętę - każde z nich nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i aromatycznie pachnie. Jak zatem przechowywać zieleninę by przez długi czas pozostała świeża? 

Koperek to jedno z ziół, które najczęściej spotyka się w polskich kuchniach.Wystarczy suchy słoik, by koperek zachował świeżość nawet przez dwa tygodnie

Natka pietruszki - najpopularniejszy zielony dodatek

Natka pietruszki to prawdziwa królowa wśród zielonych dodatków. Doceniamy ją za smak, aromat, a także piękny i wyraziły zielony kolor. Najczęściej w kuchni polskiej dodajemy ją do rosołu, surówek, sałatek czy dań mięsnych. Zielenina jest na tyle uniwersalna, że można dodawać ją niemal do każdej potrawy. To bogate źródło witamin i ważnych dla organizmu soli mineralnych. 

Osoby, które posiadają przydomowe ogródki lub szklarnie, niemal zawsze mają ją na grządce, spora część decyduje się także na hodowlę w donicy. Niestety większość z nas zazwyczaj nabywa zieleninę w sklepie lub na bazarach. Pietruszka zakupiona w pęczku często szybko więdnie i zaledwie po kilku dniach nie nadaje się do spożycia. Jak zatem przedłużyć jej świeżość? 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Jak przedłużyć świeżość natki?

Wiele osób, aby przedłużyć świeżość natki, wkładają ją do naczynia z wodą, jednak w ciepłe dni woda szybko mętnieje, a łodygi zaczynają gnić. Ta metoda sprawdzi się w momencie gdy zieleninę wraz z naczyniem przełożymy do lodówki. W takich warunkach pietruszka przez długo będzie świeża. 

Sposobem wielu kucharzy jest zawinięcie zieleniny w ręcznik papierowy, który następnie lekko zwilżamy wodą. Taki pakunek umieszczamy w pojemniku. Efekt? Świeża zielenina nawet do dwóch tygodni! Warto jednak wspomnieć, że ręcznik co kilka dni należy wymienić i kontrolować czy poszczególne łodygi nie więdną.  

Więcej o: