Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Proste triki na smaczne przetwory

Jak zrobić ogórki kiszone? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które planują zasilić spiżarnię w te przepyszne przetwory. Okazuje się, że to wcale nie takie proste, a kluczem do sukcesu jest idealna zalewa i sposób układania ogórków w słoiku.

Ogórki kiszone to prawdziwy rarytas, którym zajada się wielu Polaków. To najpopularniejsze z kiszonek, ale  nie zawsze wychodzą tak, jak byśmy sobie tego życzyli. Warto więc poznać na nie idealny przepis. Oto on.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Jak zrobić ogórki kiszone? Najlepszy przepis

Jeśli chcesz, by zrobione przez ciebie ogórki kiszone smakowały obłędnie, musisz zadbać o to, by mieć wszystkie składniki.

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • 2 główki czosnku,
  • pęczek kopru z baldachami,
  • kawałek korzenia chrzanu oraz liście,
  • 2 litry wrzątku,
  • 4 łyżki soli kamiennej,
  • opcjonalnie przyprawy: liście chrzanu, zielone liście dębu, liście czarnej porzeczki, wiśni lub winorośli.

Ogórki kiszone - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Ogórki bardzo dokładnie myjemy pod wodą. Myjemy również koper i chrzan. Korzeń chrzanu kroimy na drobne kawałki. Ząbki czosnku możemy obrać, ale nie jest to konieczne.
  2. Słoiki należy sparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego z nich powinny znaleźć się: koper, ząbki czosnku, kawałki chrzanu oraz liść chrzanu.
  3. Ogórki układamy pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Najlepiej włożyć ich do słoika jak najwięcej, muszą być upchane bardzo ciasno tak, by wypełniły całą przestrzeń słoika. Dzięki temu będą chrupiące.
  4. Następny krok to przygotowanie zalewy. Należy zagotować dwa litry wrzątku z czterema łyżkami soli kamiennej. Gdy sól się rozpuści, przelewamy zalewę do słoików. Każdym z nich powinniśmy lekko potrząsnąć tak, by pozbyć się wszystkich bąbelków powietrza.
  5. Słoiki trzeba mocno zakręcić i odstawić do pomieszczenia o temperaturze 20 stopni Celsjusza na trzy dni. Później możemy wynieść je do piwnicy lub spiżarni. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.