Jak zrobić chrupiące i pyszne kiszone ogórki? Sprawdzony przepis, dzięki któremu nie będą puste w środku

Przepis na kiszone ogórki to klasyka wśród polskich przetworów. Są pyszne i bardzo zdrowe, a do tego nietrudno je zrobić. Najlepiej według tradycyjnej receptury. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Kiszone ogórki mają wiele zastosowań - od bycia samodzielną przekąską, przez surówkę do obiadu, po dodatek do kanapek, zup i innych potraw. Są dobrym źródłem witaminy C i wielu innych. Warto zrobić choć kilka słoików kiszonych ogórków - przepis tradycyjny sprawdza się najlepiej. 

Kiszone ogórki - przepis tradycyjny to tylko podstawowe produkty. Zobacz, co przygotować

Do kiszenia ogórków potrzebujesz następujących składników:

  • ogórków gruntowych (małych, najlepiej o długości 5 - 7 cm) - kilograma,
  • wody (najlepiej o temperaturze 20 st. C) - tyle, by zakryła warzywa w słoikach,
  • soli kamiennej - łyżki na każdy litr 
  • przypraw - czosnku, baldachy kopru, chrzan, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu.

Jak zrobić kiszone ogórki? Przepis klasyczny jest świetny dla początkujących

Przed przystąpieniem do pracy umyj i wyparz dobrze słoiki. Z kolei ogórki umyj, utnij szypułki (nie odcinaj końcówek warzywa) i mocz w zimnej wodzie z odrobiną soli przez dwie godziny. Potem przejdź do następnej czynności:

  1. Ułóż ogórki ciasno w czystych słoikach;
  2. Dołóż do warzywa przyprawy (w tym czosnek i chrzan), tak, aby w każdym słoiku było mniej więcej po równo;
  3. Na wierzchu umieść baldachy kopru;
  4. Zrób solankę z letniej (ok. 20 st. C) wody i soli kamiennej (łyżka na litr wody);
  5. Zalej przygotowane ogórki i przyprawy solanką;
  6. Zakręć dobrze słoiki i odstaw do chłodnego i ciemnego pomieszczenia (temperatura do 22 st. C) na tydzień. Potem możesz przenieść słoiki do piwnicy czy spiżarni. 

Jeśli chcesz przyspieszyć niego proces kiszenia, możesz dodać do ogórków odrobinę soku z innych kiszonych ogórków bądź kapusty. Nada się również serwatka, kawałek chleba razowego czy kefir.

Więcej o: