Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą
Kiszone ogórki mają wiele zastosowań - od bycia samodzielną przekąską, przez surówkę do obiadu, po dodatek do kanapek, zup i innych potraw. Są dobrym źródłem witaminy C i wielu innych. Warto zrobić choć kilka słoików kiszonych ogórków - przepis tradycyjny sprawdza się najlepiej.
Kiszone ogórki - przepis tradycyjny to tylko podstawowe produkty. Zobacz, co przygotować
Do kiszenia ogórków potrzebujesz następujących składników:
- ogórków gruntowych (małych, najlepiej o długości 5 - 7 cm) - kilograma,
- wody (najlepiej o temperaturze 20 st. C) - tyle, by zakryła warzywa w słoikach,
- soli kamiennej - łyżki na każdy litr
- przypraw - czosnku, baldachy kopru, chrzan, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu.
Jak zrobić kiszone ogórki? Przepis klasyczny jest świetny dla początkujących
Przed przystąpieniem do pracy umyj i wyparz dobrze słoiki. Z kolei ogórki umyj, utnij szypułki (nie odcinaj końcówek warzywa) i mocz w zimnej wodzie z odrobiną soli przez dwie godziny. Potem przejdź do następnej czynności:
- Ułóż ogórki ciasno w czystych słoikach;
- Dołóż do warzywa przyprawy (w tym czosnek i chrzan), tak, aby w każdym słoiku było mniej więcej po równo;
- Na wierzchu umieść baldachy kopru;
- Zrób solankę z letniej (ok. 20 st. C) wody i soli kamiennej (łyżka na litr wody);
- Zalej przygotowane ogórki i przyprawy solanką;
- Zakręć dobrze słoiki i odstaw do chłodnego i ciemnego pomieszczenia (temperatura do 22 st. C) na tydzień. Potem możesz przenieść słoiki do piwnicy czy spiżarni.
Jeśli chcesz przyspieszyć niego proces kiszenia, możesz dodać do ogórków odrobinę soku z innych kiszonych ogórków bądź kapusty. Nada się również serwatka, kawałek chleba razowego czy kefir.