• Link został skopiowany

Mizeria po warszawsku. Dodaj nietypowy składnik, tradycyjny i pyszny smak gwarantowany

Wśród tradycyjnych polskich surówek i dodatków do obiadów mizeria jest na piedestale. Proste i zarazem wyjątkowo smaczne połączenie sezonowych warzyw z dodatkami jest uwielbiane w wielu domach. Mizeria po warszawsku to prawdziwy rarytas - chociaż niektórzy nie uznają dodatku octu do ogórków, warto spróbować. Efekt jest wyjątkowy i pełen aromatów.
Mizeria
vanillaechoes /Shutterstock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Mizeria to prawdziwa królowa wśród dodatków do obiadu. Świeże warzywa w połączeniu ze śmietaną, koperkiem i przyprawami daje fenomenalny efekt. Warto jednak odrobinę zmodyfikować tradycyjną recepturę i sięgnąć po przepis na mizerię po warszawsku. Kluczowy okaże się jeden produkt. 

Mizeria po warszawsku - dodatek do obiadu z nutą octu

Dodatkiem do obiadu, który na stałe wpisał się w kulinarną kulturę naszego kraju, jest bez dwóch zdań mizeria. W różnych częściach polski przygotowuje się ją nieco inaczej. Lista składników w zależności od regionu jest modyfikowana. Bazą są jednak zawsze świeże, zielone ogórki

Elementem menu, którego nie może zabraknąć wśród obiadowych surówek, jest mizeria. Klasyczna wersja przygotowana z ogórków, śmietany i przypraw jest smaczna, jednak warto nieco poeksperymentować i dodatkowo wzbogacić ją o inne składniki. Koperek, świeżo mielony pieprz, odrobina soku z cytryny to często dodane produkty. Mizeria po warszawsku wymaga natomiast odrobiny octu, który połączony z cukrem daje wyjątkowy efekt.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Przepis na mizerię po warszawsku - tradycja w nowej odsłonie

Składniki: 

  • 4 ogórki,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • pieprz świeżo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki jednakowej grubości. 
  2. Warzywa solimy i odstawiamy, by puściły wodę. 
  3. W małym rondelku podgrzewamy ocet z cukrem, tak długo aż kryształki się rozpuszczą. 
  4. Ogórki odciskamy z nadmiaru wody, łączymy ze śmietaną, octem i przyprawami. 
  5. Całość dokładnie mieszamy i gotowe. 
  6. Surówkę warto posypać dodatkowo koperkiem. 
Więcej o: