Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Mizeria to prawdziwa królowa wśród dodatków do obiadu. Świeże warzywa w połączeniu ze śmietaną, koperkiem i przyprawami daje fenomenalny efekt. Warto jednak odrobinę zmodyfikować tradycyjną recepturę i sięgnąć po przepis na mizerię po warszawsku. Kluczowy okaże się jeden produkt.
Dodatkiem do obiadu, który na stałe wpisał się w kulinarną kulturę naszego kraju, jest bez dwóch zdań mizeria. W różnych częściach polski przygotowuje się ją nieco inaczej. Lista składników w zależności od regionu jest modyfikowana. Bazą są jednak zawsze świeże, zielone ogórki.
Elementem menu, którego nie może zabraknąć wśród obiadowych surówek, jest mizeria. Klasyczna wersja przygotowana z ogórków, śmietany i przypraw jest smaczna, jednak warto nieco poeksperymentować i dodatkowo wzbogacić ją o inne składniki. Koperek, świeżo mielony pieprz, odrobina soku z cytryny to często dodane produkty. Mizeria po warszawsku wymaga natomiast odrobiny octu, który połączony z cukrem daje wyjątkowy efekt.
Składniki:
Sposób przygotowania: