Zupa z dyni - przepis na aromatyczny i pełen smaku obiad. Orientalne dodatki rozgrzeją w chłodne dni

Zupa z dyni to prawdziwa królowa wśród jesiennych zup. Można przygotować ją na wiele sposobów - świetnie smakuje w klasycznej, prostej wersji, ale także z oryginalnymi, orientalnymi dodatkami. Warto wykorzystać inne, sezonowe produkty. Efekt? Rozgrzewające i sycące danie idealne na chłodne dni.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W zimowe dni chcemy jeść pyszne i rozgrzewające zupy, które nie tylko ogrzeją nasze zmarznięte ciała, ale także swoim smakiem poprawią humor. Wszystkie te warunki spełnia krem z dyni. Warzywo o wyjątkowym smaku nie potrzebuje wiele dodatków - świetnie smakuje w prostych duetach, ale i nieco bardziej orientalnych przepisach. 

Zupa z dyni na mleku kokosowymKrem z dyni? Z mlekiem kokosowym to prawdziwy hit. Jak ją zrobić? [PRZEPIS]

Zupa z dyni - aromatyczny, jesienny krem 

Rozgrzewające i sycące dania to podstawa w jesiennym menu. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto przygotować zupę z dyni, która nie tylko świetnie smakuje, ale i dostarcza wielu witamin. To sezonowe warzywo świetnie smakuje w wielu wersjach. Wystarczą proste składniki i odrobina czasu, by przygotować pełnowartościowy posiłek. 

Zupa z dyni to pomysł na zdrowy, rozgrzewający i bardzo pożywny jesienny obiad. Wystarczy zapiec warzywo, dodać ulubione składniki, zblendować i gotowe. Warto jednak odrobinę podrasować rozgrzewający krem. Świetnie sprawdzi się odrobina imbiru, chilli lub mleczko kokosowe. Odrobina czosnku, bulionu, a nawet sezonowych owoców takich jak jabłka czy gruszki dodatkowo wzbogacą zupę o aromaty. 

Zobacz wideo Jedna dynia, obiad z dwóch dań - idealny na jesień

Zupa z dyni. Przepis na rozgrzewające danie

Składniki: 

  • kilogram obranej dyni lub dyni hokkaido,
  • 2 litry bulionu,
  • 500 g batatów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 cm korzenia imbiru,
  • marchewka,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • masło klarowane,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Dynię hokkaido dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach. 
  2. Bataty i marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z imbirem, który następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki podsmażamy na patelni z dodatkiem masła klarowanego. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  3. W osobnym garnku podgrzewamy bulion z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy całość się zagotuje, dodajemy warzywa z patelni oraz podpieczoną dynię. Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych przypraw. Całość gotujemy przez około 40 minut na średniej lub małej mocy palnika. 
  4. Na sam koniec wlewamy śmietankę, całość blendujemy na gęsty krem. 
  5. Zupę podajemy z grzankami, ulubioną zieleniną lub kleksem śmietany i szczyptą chilli. 
Więcej o: