Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W zimowe dni chcemy jeść pyszne i rozgrzewające zupy, które nie tylko ogrzeją nasze zmarznięte ciała, ale także swoim smakiem poprawią humor. Wszystkie te warunki spełnia krem z dyni. Warzywo o wyjątkowym smaku nie potrzebuje wiele dodatków - świetnie smakuje w prostych duetach, ale i nieco bardziej orientalnych przepisach.
Zupa z dyni - aromatyczny, jesienny krem
Rozgrzewające i sycące dania to podstawa w jesiennym menu. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto przygotować zupę z dyni, która nie tylko świetnie smakuje, ale i dostarcza wielu witamin. To sezonowe warzywo świetnie smakuje w wielu wersjach. Wystarczą proste składniki i odrobina czasu, by przygotować pełnowartościowy posiłek.
Zupa z dyni to pomysł na zdrowy, rozgrzewający i bardzo pożywny jesienny obiad. Wystarczy zapiec warzywo, dodać ulubione składniki, zblendować i gotowe. Warto jednak odrobinę podrasować rozgrzewający krem. Świetnie sprawdzi się odrobina imbiru, chilli lub mleczko kokosowe. Odrobina czosnku, bulionu, a nawet sezonowych owoców takich jak jabłka czy gruszki dodatkowo wzbogacą zupę o aromaty.
Zobacz wideo
Jedna dynia, obiad z dwóch dań - idealny na jesień
Zupa z dyni. Przepis na rozgrzewające danie
Składniki:
- kilogram obranej dyni lub dyni hokkaido,
- 2 litry bulionu,
- 500 g batatów,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 cm korzenia imbiru,
- marchewka,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- masło klarowane,
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dynię hokkaido dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach.
- Bataty i marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z imbirem, który następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki podsmażamy na patelni z dodatkiem masła klarowanego. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W osobnym garnku podgrzewamy bulion z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy całość się zagotuje, dodajemy warzywa z patelni oraz podpieczoną dynię. Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych przypraw. Całość gotujemy przez około 40 minut na średniej lub małej mocy palnika.
- Na sam koniec wlewamy śmietankę, całość blendujemy na gęsty krem.
- Zupę podajemy z grzankami, ulubioną zieleniną lub kleksem śmietany i szczyptą chilli.