Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Niektóre przepisy nie nudzą się na przestrzeni wielu lat. Tak właśnie jest z domowymi wypiekami, a w szczególności tymi autorstwa naszych babć. W jesiennym okresie gdzie z sezonowych owoców przygotowuje się przetwory, ale nie może zabraknąć także pysznych ciast i deserów. Od lat króluje m.in. ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Jesienne przepisy uchodzą za jedne z lepszych - królują wtedy ciasta drożdżowe, francuskie sakiewki czy kruche tarty. Niemal do każdego rodzaju warto jednak dodać sezonowe owoce. Efekt? Aromatyczne, pełne smaku jesienne łakocie, które smakują tak wybornie tylko o tej porze roku. Wśród gruszek, jabłek i winogron śliwki są najchętniej wybieranym dodatkiem do ciast.
Wypieki z sezonowymi owocami lubi niemal każdy. Na piedestale rozkoszy, króluje jednak prawdziwa klasyka gatunku. Mowa tu oczywiście o ucieranym cieście ze śliwkami i kruszonką. Ten popisowy, babciny placek, smakuje wybornie i jest łatwy do przygotowania. Jest jednak kilka szczegółów, które decydują o efekcie końcowym. Najważniejsza jest baza - ucierane ciasto przygotowane w tradycyjnym kamionkowym naczyniu, zwanym makutrą jest kluczem sukcesu. Wybór śliwek jest równie istotny - najlepiej sprawdzą się węgierki o niewielkim rozmiarze, za to jędrne i słodko-kwaśne. Przysłowiową wisienką na torcie jest kruszonka - ten banalny w przygotowaniu dodatek nie tylko nada przyjemnej chrupkości i słodyczy, ale i zadba o piękną prezencję.
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
Sposób przygotowania: