Domowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Dwa sekrety jesiennej klasyki. Wśród nich ucierana masa

Domowe przepisy na wypieki to prawdziwy skarb. W niemal każdej babcinej szufladzie znajdziemy recepturę na jesienny łakoć z dodatkiem sezonowych owoców. Mowa tu o ucieranym cieście ze śliwkami z dodatkiem słodkiej i chrupiącej kruszonki. Kluczowe są drobne szczegóły takie jak słodko-kwaśne węgierki czy przygotowanie ciasta w kamionkowej makutrze.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Niektóre przepisy nie nudzą się na przestrzeni wielu lat. Tak właśnie jest z domowymi wypiekami, a w szczególności tymi autorstwa naszych babć. W jesiennym okresie gdzie z sezonowych owoców przygotowuje się przetwory, ale nie może zabraknąć także pysznych ciast i deserów. Od lat króluje m.in. ciasto ze śliwkami i kruszonką. 

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką - efekt jak od babci

Jesienne przepisy uchodzą za jedne z lepszych - królują wtedy ciasta drożdżowe, francuskie sakiewki czy kruche tarty. Niemal do każdego rodzaju warto jednak dodać sezonowe owoce. Efekt? Aromatyczne, pełne smaku jesienne łakocie, które smakują tak wybornie tylko o tej porze roku. Wśród gruszek, jabłek i winogron śliwki są najchętniej wybieranym dodatkiem do ciast. 

Wypieki z sezonowymi owocami lubi niemal każdy. Na piedestale rozkoszy, króluje jednak prawdziwa klasyka gatunku. Mowa tu oczywiście o ucieranym cieście ze śliwkami i kruszonką. Ten popisowy, babciny placek, smakuje wybornie i jest łatwy do przygotowania. Jest jednak kilka szczegółów, które decydują o efekcie końcowym. Najważniejsza jest baza - ucierane ciasto przygotowane w tradycyjnym kamionkowym naczyniu, zwanym makutrą jest kluczem sukcesu. Wybór śliwek jest równie istotny - najlepiej sprawdzą się węgierki o niewielkim rozmiarze, za to jędrne i słodko-kwaśne. Przysłowiową wisienką na torcie jest kruszonka - ten banalny w przygotowaniu dodatek nie tylko nada przyjemnej chrupkości i słodyczy, ale i zadba o piękną prezencję. 

Zobacz wideo Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Deser doskonały

Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 600 g śliwek węgierek. 

Składniki na kruszonkę: 

  • 1/4 kostki masła,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki łączmy i wyrabiamy. Formujemy w kulę, zawijamy w folię i przekładamy do zamrażalki. 
  2. Zaczynamy robić ciasto - do makutry lub innej dużej miski wbijamy jaja i dodajemy cukier. Ucieramy drewnianą kulą lub jeśli korzystamy z miski, pomagamy sobie mikserem. Masa powinna być kremowa i jasna, a kryształki całkowicie się rozpuścić. 
  3. Dodajemy olej, ponownie ucieramy/miksujemy na niskich obrotach. Kolejnym składnikiem jest mąka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Ucieramy/miksujemy, aż wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą. 
  4. Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestki. 
  5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy owoce skórką do dołu, lekko dociskając je w masę. Wierzch ozdabiamy kruszonką. 
  6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut w 170 stopniach. 
  7. Gotowe ciasto studzimy i ewentualnie dodatkowo oprószamy cukrem pudrem. 
Więcej o: