Uniknij przykrej wpadki w lesie. Trzy sposoby na odróżnienie prawdziwka od goryczaka

Borowik szlachetny, potocznie nazywany również prawdziwkiem, to jeden z najbardziej pożądanych okazów przez grzybiarzy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, a wiele osób uważa go za najsmaczniejszego ze wszystkich grzybów. Ze względu na łudzące podobieństwo do swoich braci, łatwo jednak o wpadnięcie w pułapkę. Jak nie pomylić go z goryczakiem żółciowym? Czy jest to trujący grzyb?

Grzybobranie co roku cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Zarówno zaprawieni w boju grzybiarze, jak i amatorzy leśnych wypraw wybierają się do lasów w poszukiwaniu dorodnych okazów. Chociaż jest to niewątpliwie przyjemna aktywność, to łatwo tu o zaliczenie wpadki. Niektóre trujące lub po prostu mniej smaczne grzyby łudząco przypominają te smaczne. Tak jest również w przypadku borowika szlachetnego. Jak rozpoznać prawdziwka? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim

Goryczak żółciowy - czy jest trujący? 

Prawdziwek ma łudząco podobnych do siebie braci -  "szatańską" trójcę, czyli borowika ponurego, szatańskiego oraz goryczaka. Chociaż pierwszą dwójkę łatwo odróżnić od prawdziwka, to niezwykle łatwo zaliczyć wpadkę z tym ostatnim.

Borowik żółciowy, nazywany też goryczakiem, to grzyb z gatunku borowikowatych. W związku z tym, że często określa się go szatanem, to wiele osób uważa, że należy on do trujaków, jednak nie jest to prawda. Nazwa ta jest jedynie umowna, ponieważ w ten sposób mówi się również o borowiku szatańskim, którego zjedzenie jest niezwykle niebezpieczne.

W przypadku goryczaka, oprócz przykrych doznań smakowych i... zepsucia przyrządzanej potrawy, spożycie go nie przyczyni się do skutków ubocznych ani problemów żołądkowych. Grzyb ten charakteryzuje się niezwykle gorzkim smakiem. 

Jak odróżnić prawdziwka od goryczaka? 

Goryczak żółciowy i borowik szlachetny są bardzo do siebie podobne. Obydwa grzyby posiadają jasnobrązowe kapelusze oraz jasnokremowy trzon z ciemnym nalotem. Istnieją jednak cechy, które łatwo pozwalają je od siebie odróżnić.

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na kolor siateczki na trzonie. U borowika szlachetnego będzie ona delikatna i biaława, z kolei u szatana ciemna z dużymi oczkami. Kolejną cechą jest barwa znajdujących się pod kapeluszem rurek i porów. U prawdziwków są one białawe, a u starszych okazów żółte lub żółtozielone. Jeżeli dojrzycie odcienie różu, to lepiej nie wkładać okazu do koszyka.

Jeśli zawodzi Was zmysł wzroku, to możecie również sprawdzić "prawdziwość" borowika za pomocą języka. Prawdziwek zostawi na nim łagodny, wytrawny, lekko orzechowy smak, natomiast goryczak będzie nieprzyjemny i mocno gorzki. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.