Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gotowanie makaronu bez wody jest możliwe. Ta szybka metoda gwarantuje przygotowanie posiłku w mgnieniu oka oraz pozwoli zminimalizować wykorzystanie kuchennych naczyń. Wystarczy pominąć jeden krok przepisu i przejść do kolejnych. To prostsze niż mogłoby się to wydawać!
Dania z makaronu to prawdziwa klasyka kuchni włoskiej, ale i domowego menu. Chociaż większość przepisów uchodzi za proste i szybkie, cały proces można dodatkowo usprawnić. Przygotowanie makaronu bez użycia wody może wydawać się abstrakcyjne, jednak to znacznie łatwiejsze i oczywiste niż mogłoby się to wydawać.
Zazwyczaj makaron dodajemy do dużej ilości, wrzącej i posolonej wody. W późniejszym etapie łączymy go z sosem i innymi dodatkami. Aby znacznie usprawnić podanie posiłku, wystarczy surowy makaron dodać do wcześniej przygotowanego sosu. Skrobia zawarta w makaronie dodatkowo zagęści sos, a pod wpływem temperatury ugotuje się, dając smaczny efekt.
Dodanie makaronu do sosu gwarantuje smaczny efekt i szybki obiad. Jednak metody gotowania bez wody na tym się nie kończą. Taki patent śmiało możemy wykorzystać także podczas przygotowania zupy. Niemal każdy bulion, który podajemy z makaronem, możemy znacznie szybciej zaserwować. Wystarczy pod koniec gotowania zupy dodać ulubiony rodzaj makaronu np. świderki, nitki czy krajankę, która najczęściej idzie w parze z rosołem.
Gotując makaron w aromatycznym bulionie, zupę czy sosie szybko będzie gotowy. W ten sposób nie tylko zminimalizujemy czas przygotowania posiłku w tygodniu lub zabieganym dniu, ale i zminimalizujemy ilość brudnych naczyń. Warto podkreślić, że taki nawyk pozwoli także zadbać o środowisko - zużyjemy, mniejszą ilość wody, energii i gazu.