Jakie są najlepsze metody na przechowywanie grzybów? Przedstawiamy kilka metod, które sprawdzają się przy różnych gatunkach. Są to proste triki na przedłużenie świeżości zebranych czy kupionych grzybów. Co powinniśmy zrobić po przyniesieniu ich do domu? Oto najskuteczniejsze metody.
Aby grzyby miały dłuższy okres przydatności do spożycia, najlepszym sposobem na ich przechowywanie będzie trzymanie ich w papierowej torebce. W tym przypadku grzyby powinny być niemyte i niepokrojone. Po przełożeniu ich do takiej torebki powinno się zawinąć szczelnie jej górną część. Schowane grzyby należy umieścić na górnej półce lodówki. Nie powinno się ich wkładać do szuflady z warzywami, ponieważ panuje tam zbyt duża wilgoć.
Grzyby najlepiej jest trzymać w workach czy opakowaniach, które przepuszczają powietrze. Umieszczanie ich w foliowych workach i plastikowych pojemnikach może skutkować pojawieniem się pleśni i psuciem grzybów. Takie zamknięte pojemniki sprzyjają nagromadzeniu się wody. Poza tym grzybów nie powinno się kłaść przy produktach o silnym zapachu - będą one pochłaniały go jak gąbka. Jeśli dobrze zapakujemy grzyby i zostawimy je w lodówce, będą dobre nawet przez kilka dni.
Grzybów prosto po przyniesieniu z lasu czy targowiska nie powinno się mrozić. Dopiero po odpowiedniej obróbce można je umieścić w zamrażarce. Chodzi tu o ich uprzednie obgotowanie albo usmażenie. Wtedy można je przechowywać mrożone nawet do kilku tygodni.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl