Ciasto z orzechami włoskimi. Przepis na "jesienną wiewiórkę" z dodatkiem jabłek i czekoladową polewą

Jesienne ciasto z orzechami włoskimi to prawdziwy rarytas. Dodatek sezonowych owoców nada całości aromatu i słodkości, z kolei czekoladowa polewa pięknie ozdobi placek. Przygotowanie jest banalnie proste i wymaga zaledwie kilku składników. Efekt? Przyjemnie chrupiące ciasto, które nie skończy się na jednym kawałku!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jesienne ciasta to przede wszystkim placki drożdżowe i ucierane, tarty i francuskie specjały. Poza odpowiednią bazą ważne są także dodatki - owoce, korzenne przyprawy i orzechy. Takie połączenia niemal zawsze się sprawdzają i smakują wyśmienicie.

 Ciasto z orzechami włoskimi i owocowym dodatkiem

"Jesienna wiewiórka" to klasyka o tej porze roku. Delikatne ciasto nie wyróżniałoby się na tle pozostałych gdyby nie oryginalne połączenie sezonowych owoców i chrupiących orzechów włoskich. Jabłka nadają całości przyjemnej słodkości i sprawiają, że ciasto nie jest suche. Idealnym gatunkiem będą Szampiony czy Ligole, których miąższ jest kruchy i soczysty, a smak słodki, delikatnie kwaskowaty.

Ciasto z orzechami włoskimi i jabłkiem to rarytas idealny na jesienny deser czy dodatek do kawy. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, dodać orzechy i owoce i upiec. Polewa z czekolady nie tylko ozdobi wierzch ciasta, ale i nada wyjątkowego smaku. Wypiek jest wilgotny, delikatny i pełny smaku. Porcja z pewnością nie skończy się na jednym kawałku - efekt wow gwarantowany!

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Ciasto "jesienna wiewiórka" z orzechami włoskimi z jabłkami

Składniki: 

  • 4 jajka
  • szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki oleju,
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 duże jabłka Ligol.

Dodatkowo: 

  • 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
  • 6 łyżek masła,
  • orzechy włoskie do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka obieramy i koimy w drobną kostkę. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok. 
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Cienką stróżką wlewamy olej. 
  3. Do masy dodajemy jabłka i orzechy. Całość dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub tortownicy. 
  4. Pieczemy przez 45 minut w 200 st. C. Ciasto studzimy. 
  5. Przygotowujemy polewę - czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i przelewamy na wierzch ciasta. Układamy orzechy i pozostawiamy do zastygnięcia. 
Więcej o: