Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jesienne ciasta to przede wszystkim placki drożdżowe i ucierane, tarty i francuskie specjały. Poza odpowiednią bazą ważne są także dodatki - owoce, korzenne przyprawy i orzechy. Takie połączenia niemal zawsze się sprawdzają i smakują wyśmienicie.
"Jesienna wiewiórka" to klasyka o tej porze roku. Delikatne ciasto nie wyróżniałoby się na tle pozostałych gdyby nie oryginalne połączenie sezonowych owoców i chrupiących orzechów włoskich. Jabłka nadają całości przyjemnej słodkości i sprawiają, że ciasto nie jest suche. Idealnym gatunkiem będą Szampiony czy Ligole, których miąższ jest kruchy i soczysty, a smak słodki, delikatnie kwaskowaty.
Ciasto z orzechami włoskimi i jabłkiem to rarytas idealny na jesienny deser czy dodatek do kawy. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, dodać orzechy i owoce i upiec. Polewa z czekolady nie tylko ozdobi wierzch ciasta, ale i nada wyjątkowego smaku. Wypiek jest wilgotny, delikatny i pełny smaku. Porcja z pewnością nie skończy się na jednym kawałku - efekt wow gwarantowany!
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania: