Przepis na sernik - delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Z tymi dodatkami smakuje najlepiej

Przepis na sernik - przedstawiamy klasyczne, polskie ciasto. Ten deser często gości na naszych stołach. Najlepiej będzie smakował z kilkoma prostymi dodatkami. Idealne do filiżanki herbaty. Podajemy tradycyjny przepis.

Sernik to klasyczne polskie ciasto, które gości w polskich domach od dawna. Istnieje mnóstwo przepisów na wykonanie tego ciasta - dziś podajemy tradycyjny sposób przygotowania. Jak je zrobić? Będziecie potrzebowali maszynkę do mielenia twarogu, mikser i sitko do przesiania mąki.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przepis na sernik - delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach

Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej przed ich połączeniem.

Składniki:

  • kilogram twarogu na sernik,
  • dziesięć jaj,
  • kostka masła,
  • olejek waniliowy,
  • szklanka cukru,
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 50 g rodzynek,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Ubij żółtka z cukrem na puch. Wstaw białka do lodówki.
  2. Do ubitych żółtek z cukrem dodawaj masło i twaróg. Ubijaj dalej ciasto.
  3. Przesiej dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dodaj aromatu waniliowego.
  4. Wymieszaj całość.
  5. Ubij białka na sztywną pianę. Wmieszaj je w masę serową aż do uzyskania jednolitej masy.
  6. Rodzynki namocz i obtaczaj w mące.
  7. Dodaj rodzynki do masy serowej.
  8. Przygotuj formę i wylej na nią masę serową. Piecz przez około pięćdziesiąt minut w temperaturze 180 st. C.
  9. Sernika nie należy wyciągać od razu z piekarnika. Powinien wystudzić się przy uchylonych drzwiczkach. 

Smacznego!

Jak podawać sernik? Najlepiej z filiżanką dobrej herbaty

Sernik najlepiej jest podawać z filiżanką dobrej herbaty, która przełamie jego słodycz. Wystudzone ciasto można ozdobić polewą czekoladową albo karmelową. Aby ciasto ładnie się prezentowało i miało jeszcze bogatszy smak, warto serwować je z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.