Sernik to klasyczne polskie ciasto, które gości w polskich domach od dawna. Istnieje mnóstwo przepisów na wykonanie tego ciasta - dziś podajemy tradycyjny sposób przygotowania. Jak je zrobić? Będziecie potrzebowali maszynkę do mielenia twarogu, mikser i sitko do przesiania mąki.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Przepis na sernik - delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach
Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej przed ich połączeniem.
Składniki:
- kilogram twarogu na sernik,
- dziesięć jaj,
- kostka masła,
- olejek waniliowy,
- szklanka cukru,
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 50 g rodzynek,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Ubij żółtka z cukrem na puch. Wstaw białka do lodówki.
- Do ubitych żółtek z cukrem dodawaj masło i twaróg. Ubijaj dalej ciasto.
- Przesiej dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dodaj aromatu waniliowego.
- Wymieszaj całość.
- Ubij białka na sztywną pianę. Wmieszaj je w masę serową aż do uzyskania jednolitej masy.
- Rodzynki namocz i obtaczaj w mące.
- Dodaj rodzynki do masy serowej.
- Przygotuj formę i wylej na nią masę serową. Piecz przez około pięćdziesiąt minut w temperaturze 180 st. C.
- Sernika nie należy wyciągać od razu z piekarnika. Powinien wystudzić się przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
Jak podawać sernik? Najlepiej z filiżanką dobrej herbaty
Sernik najlepiej jest podawać z filiżanką dobrej herbaty, która przełamie jego słodycz. Wystudzone ciasto można ozdobić polewą czekoladową albo karmelową. Aby ciasto ładnie się prezentowało i miało jeszcze bogatszy smak, warto serwować je z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl