Sucha jajecznica? Prosty trik sprawi, że o niej zapomnisz. Wystarczy kilka kropel

Jajecznica to danie, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania. Jak ją usmażyć, żeby nie wyszła za sucha? Okazuje się, że wystarczy dodać do niej jeden składnik, który znacząco wpłynie na konsystencję.

Jeśli chodzi o jajecznicę, każdy jest mistrzem, który ma swój najlepszy, autorski przepis. Zdarza się jednak, że wychodzi zbyt sucha. Warto znać prosty patent, dzięki któremu jajka zawsze będą miały idealną konsystencję. Przed smażeniem warto dodać do nich kilka kropel... soku z cytryny!

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Jajecznica już nigdy nie wyjdzie sucha. Dodaj kilka kropel soku z cytryny

Chociaż sok z cytryny może wydawać się dziwnym dodatkiem do jajecznicy, to w rzeczywistości nie wpłynie on znacznie na jej smak. Kilka kropel sprawi jednak, że będzie ona puszysta i delikatna jak nigdy.

Dodatek soku z cytryny do jajek spowoduje, że nie zetną się zbyt mocno. Wyciskając owoc trzeba jednak zachować umiar, bo oczywiście zbyt duża ilość zdominuje smak jajecznicy.

Ukraiński żołnierz robi szakszukę dla kolegówUkraiński żołnierz zrobił szakszukę. Warunki polowe mu nie przeszkodziły

Nie chcesz dodawać cytryny do jajek? Są inne sposoby, żeby jajecznica nie wyszła sucha

Jeżeli nie chcesz dodawać cytryny do jajecznicy lub chcesz uzyskać jeszcze bardziej kremowy efekt, możesz zastosować jeszcze dwa inne triki:

  • Smaż jajka zaczynając od zimnej patelni, nie rozpuszczając na niej masła. Najpierw połącz oba składniki razem i dopiero wtedy wrzuć na patelnię. Następnie włącz kuchenkę i podgrzewaj, aż naczynie stanie się gorące. Wtedy zdejmij je z ognia i dokładnie wymieszaj zawartość. Czynność powtarzaj do ścięcia jajek.
  • Żeby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję, na każde dwa jajka dodawaj dodatkowe jedno żółtko. Dzięki temu konsystencja jajecznicy nie tylko stanie się delikatniejsza, ale także nabierze jaśniejszego koloru i wyrazistego smaku.
  • Trzecią metodą jest dodanie do jajecznicy majonezu, o czym pisaliśmy w innym artykule.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe masło zrobisz z dwóch składnikówWłaśnie wyjąłeś masło i chcesz, żeby szybko zmiękło? Oto skuteczne triki

Więcej o: