Jeśli chodzi o jajecznicę, każdy jest mistrzem, który ma swój najlepszy, autorski przepis. Zdarza się jednak, że wychodzi zbyt sucha. Warto znać prosty patent, dzięki któremu jajka zawsze będą miały idealną konsystencję. Przed smażeniem warto dodać do nich kilka kropel... soku z cytryny!
Chociaż sok z cytryny może wydawać się dziwnym dodatkiem do jajecznicy, to w rzeczywistości nie wpłynie on znacznie na jej smak. Kilka kropel sprawi jednak, że będzie ona puszysta i delikatna jak nigdy.
Dodatek soku z cytryny do jajek spowoduje, że nie zetną się zbyt mocno. Wyciskając owoc trzeba jednak zachować umiar, bo oczywiście zbyt duża ilość zdominuje smak jajecznicy.
Jeżeli nie chcesz dodawać cytryny do jajecznicy lub chcesz uzyskać jeszcze bardziej kremowy efekt, możesz zastosować jeszcze dwa inne triki:
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl