Kuchnia to miejsce, w którym nierzadko przydaje się odrobina kreatywności. Poniższe wskazówki mogą się przydać, kiedy wyjmie się masło z lodówki i nie będzie się chciało czekać aż osiągnie temperaturę pokojową. To bardzo proste sposoby na zmiękczenie masła. Najprostszym rozwiązaniem byłoby wyjęcie masła z lodówki odpowiednio wcześniej, jednak istnieją pewne inne triki, których mogliście nie znać. O jakich metodach mowa?
Pierwszą z metod jest umieszczenie kostki masła w kąpieli wodnej. Jak to zrobić? Wystarczy włożyć kostkę masła do miski i trzymać przez chwilę nad garnkiem z gotującą się wodą. Miska z kostką masła powinna być przykryta. W ten sposób masło szybko się ociepli. Nie trzymajcie jednak kostki nad ogniem zbyt długo, bo może ulec całkowitemu rozpuszczeniu.
Kolejnym sposobem na zmiękczenie masła będzie skorzystanie z kuchenki mikrofalowej. To jest bardzo sprytny patent, ale powinno się ustawić odpowiednią moc, aby masło całkowicie się nie rozpuściło.
Jedną z najbardziej podstawowych metod jest po prostu odkrojenie niewielkiego fragmentu masła - dzięki temu taki mały kawałek o wiele szybciej osiągnie temperaturę pokojową i będzie gotowy do użycia. Podobnie w przypadku, kiedy chcemy wykorzystać kostkę masła do sporządzenia wypieku, możemy pokroić ją na malutkie kawałki, chwilę odczekać i będzie można dodawać tak rozdrobnione masło do ciasta.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl