Zupa dyniowa z wędzonym serem według Karola Okrasy będzie odkryciem tegorocznej jesieni. Przepis pojawił się w trzecim odcinku programu "Okrasa Łamie Przepisy", który poświęcony był właśnie twarogowi. Recepturę można znaleźć również na oficjalnej stronie internetowej kucharza.
Wszystkie warzywa oprócz dyni pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek rozgnieć i posiekaj na drobne kawałki, a następnie zeszklij je na patelni. Po chwili dorzuć resztę warzyw i obsmaż je, co jakiś czas mieszając, aż się zarumienią. Dodaj łyżkę masła dla smaku.
W międzyczasie pokrój dynię w jak najmniejsze kawałki. Dodaj ją do garnka z podsmażonymi warzywami. Dopraw szczyptą pieprzu, imbirem, mielonym kminem rzymskim, pieprzem cayenne, ziarenkami kolendry, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszaj i dolej 1,5 litra gorącej wody lub bulionu, tak, by warzywa były przykryte płynem. Gotuj przez ok. 15-20 minut.
Wywar jest gotowy, gdy warzywa zmiękną. Wtedy usuń z garnka liście laurowe i ziele angielskie i zmiksuj zupę przy pomocy blendera. Gotowy krem nalej do talerza i posyp pokruszonym wędzonym twarogiem. Podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl