Karol Okrasa dodaje do zupy dyniowej sekretny składnik. Dzięki temu jest wyjątkowo wyrazista

Zupa dyniowa to jeden z najbardziej jesieniarskich przepisów. Często przygotowuje się ją z rozgrzewającymi, korzennymi przyprawami, jednak wcale nie jest to jedyna możliwość. Karol Okrasa ma swój sekretny składnik, dzięki któremu potrawa nabiera wyjątkowo wyrazistego smaku.

Zupa dyniowa z wędzonym serem według Karola Okrasy będzie odkryciem tegorocznej jesieni. Przepis pojawił się w trzecim odcinku programu "Okrasa Łamie Przepisy", który poświęcony był właśnie twarogowi. Recepturę można znaleźć również na oficjalnej stronie internetowej kucharza.

Zupa dyniowa według Karola Okrasy. Składniki nadadzą jej wyjątkowego charakteru

  • ok. 1,5 kg dyni,
  • pół cebuli,
  • pół korzenia pietruszki,
  • pół selera,
  • 2-3 ziemniaki,
  • ząbek czosnku,
  • 200 g wędzonego twarogu,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki nasion kolendry,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.
Zobacz wideo Został ci kawałek dyni? Oto, jak najlepiej go przechować

Zupa dyniowa z wędzonym serem. Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa oprócz dyni pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek rozgnieć i posiekaj na drobne kawałki, a następnie zeszklij je na patelni. Po chwili dorzuć resztę warzyw i obsmaż je, co jakiś czas mieszając, aż się zarumienią. Dodaj łyżkę masła dla smaku.

W międzyczasie pokrój dynię w jak najmniejsze kawałki. Dodaj ją do garnka z podsmażonymi warzywami. Dopraw szczyptą pieprzu, imbirem, mielonym kminem rzymskim, pieprzem cayenne, ziarenkami kolendry, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszaj i dolej 1,5 litra gorącej wody lub bulionu, tak, by warzywa były przykryte płynem. Gotuj przez ok. 15-20 minut.

Wywar jest gotowy, gdy warzywa zmiękną. Wtedy usuń z garnka liście laurowe i ziele angielskie i zmiksuj zupę przy pomocy blendera. Gotowy krem nalej do talerza i posyp pokruszonym wędzonym twarogiem. Podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA