Chcesz przygotować tradycyjne polskie danie, ale brakuje ci pomysłu? Warto sięgnąć po przepis Anny Lewandowskiej na sezonowe kopytka z dyni. Będą ciekawym urozmaiceniem jesiennego menu. Jak przyrządzić taki obiad? To prostsze niż myślisz. Oto przepis i wskazówki dotyczące podania. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Anny Lewandowskiej.
Przedstawiamy przepis na jesienny obiad z wykorzystaniem królowej sezonu, czyli wspaniałej dyni.
Składniki:
Przygotowanie:
Dynię należy pokroić razem ze skórką na małe kawałki. Pestki powinno się usunąć. Następnie kawałki dyni kłaść skórką do dołu na szerokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C przez około pół godziny aż miąższ zmięknie.
Kopytka z dyni komponują się idealnie z różnymi surówkami i sałatkami. Można serwować je posypane uprażonymi i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Ciekawym i bardzo smacznym dodatkiem będzie ser feta - najlepiej rozkruszyć go na jeszcze ciepłych kopytkach.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl