Kopytka z dyni Anny Lewandowskiej. Zdrowy, jesienny fit obiad z królową sezonu w roli głównej

Przedstawiamy kopytka z dyni Anny Lewandowskiej. Przepis na zdrowe, pożywne danie z królową sezonu w roli głównej. Kopytka będą pełne smaku i witamin. Ich przygotowanie wymaga odrobinę czasu, ale warto spróbować tak dobrej potrawy.

Chcesz przygotować tradycyjne polskie danie, ale brakuje ci pomysłu? Warto sięgnąć po przepis Anny Lewandowskiej na sezonowe kopytka z dyni. Będą ciekawym urozmaiceniem jesiennego menu. Jak przyrządzić taki obiad? To prostsze niż myślisz. Oto przepis i wskazówki dotyczące podania. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Anny Lewandowskiej.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Kopytka z dyni Anny Lewandowskiej - przepis na zdrowe i pożywne danie

Przedstawiamy przepis na jesienny obiad z wykorzystaniem królowej sezonu, czyli wspaniałej dyni.

Składniki:

  • dwa kilogramy dyni,
  • dwie szklanki mąki kukurydzianej,
  • duże jajko,
  • szczypta soli.

Tortilla (zdjęcie ilustracyjne)Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka

Przygotowanie:

  1. Upiecz dynię w piekarniku. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Obierz dynię ze skórek i zblenduj miąższ. 
  3. Dodawaj stopniowo resztę składników i zagniataj ciasto.
  4. Odcinaj kawałki i formuj z nich wałeczki. Wykrawaj z nich kopytka.
  5. Gotuj przygotowane kopytka w lekko osolonej wodzie przez dwie lub trzy minuty od momentu, jak wypłyną. 

Jak upiec dynię? To bardzo proste. Wystarczy oczyścić ją z pestek i pokroić

Dynię należy pokroić razem ze skórką na małe kawałki. Pestki powinno się usunąć. Następnie kawałki dyni kłaść skórką do dołu na szerokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C przez około pół godziny aż miąższ zmięknie. 

Sałatka z dodatkamiPełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę

Z czym podawać kopytka z dyni? Najsmaczniej z serem i orzechami

Kopytka z dyni komponują się idealnie z różnymi surówkami i sałatkami. Można serwować je posypane uprażonymi i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Ciekawym i bardzo smacznym dodatkiem będzie ser feta - najlepiej rozkruszyć go na jeszcze ciepłych kopytkach.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: