Kapuśniak Marioli Bojarskiej-Ferenc. Gwiazda dodaje specjalny składnik i przyprawia zupę po góralsku

Kapuśniak można robić na wiele sposobów. Klasyczny wykonuje się na żeberkach lub wędzonym boczku. Mariola Bojarska-Ferenc pokazała na Instagramie własną wersję tradycyjnej zupy. Jak ją przygotowuje? Przedstawiamy przepis.

Jak zrobić kapuśniak? Podajemy przepis, który zdradziła Mariola Bojarska-Ferenc. Gwiazda podpowiada, jakie składniki można dodać do zupy. Wykonuje ją według własnego przepisu, którego nie znajdziecie w książkach kucharskich. 

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Kapuśniak z góralską kwaśnicą w tle. Gwiazda przyprawia zupę majerankiem

Zupa zaprezentowana na Instagramie przypomina góralską kwaśnicę. Mariola Bojarska-Ferenc dodaje do niej jedynie mięso i kapustę kiszoną. Nie używa innych warzyw. Mięso, jakie dodała gwiazda fitness to pokrojone w idealnie równą kostkę pieczone mięso, które pozostało po poprzednim obiedzie. Poza tym do zupy trafiły majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. 

Kapusta kiszona (zdjęcie ilustracyjne) Jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła? To nie pozostawi złudzeń

Przepis na kapuśniak Marioli Bojarskiej-Ferenc

Składniki:

  • kapusta kiszona,
  • upieczone mięso,
  • masło,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źle Szef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Przygotowanie:

  1. Rozpuść trochę masła na dnie garnka.
  2. Dodaj do garnka kiszoną kapustę i smaż ją przez chwilę.
  3. Upieczone mięso pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonej kapusty kiszonej.
  4. Dopraw całość majerankiem i smaż jeszcze przez chwilę. 
  5. Mięso z kapustą zalej wodą i dodaj do garnka liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj całość.
  6. Gotuj zupę do momentu aż kapusta stanie się miękka.
 

Z czym podawać kapuśniak? Najlepiej z grzankami

Kapuśniak smakuje najlepiej zaserwowany z grzankami. Poza tym można podawać go z ugotowanymi ziemniakami albo kaszami. Dobrze jest dodać smaku zupie odrobiną przecieru pomidorowego. Niektórzy dodają do niego powideł śliwkowych, które dodają koloru i smaku kapuśniakowi.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: