Kapuśniak Marioli Bojarskiej-Ferenc. Gwiazda dodaje specjalny składnik i przyprawia zupę po góralsku

Kapuśniak można robić na wiele sposobów. Klasyczny wykonuje się na żeberkach lub wędzonym boczku. Mariola Bojarska-Ferenc pokazała na Instagramie własną wersję tradycyjnej zupy. Jak ją przygotowuje? Przedstawiamy przepis.

Jak zrobić kapuśniak? Podajemy przepis, który zdradziła Mariola Bojarska-Ferenc. Gwiazda podpowiada, jakie składniki można dodać do zupy. Wykonuje ją według własnego przepisu, którego nie znajdziecie w książkach kucharskich. 

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Kapuśniak z góralską kwaśnicą w tle. Gwiazda przyprawia zupę majerankiem

Zupa zaprezentowana na Instagramie przypomina góralską kwaśnicę. Mariola Bojarska-Ferenc dodaje do niej jedynie mięso i kapustę kiszoną. Nie używa innych warzyw. Mięso, jakie dodała gwiazda fitness to pokrojone w idealnie równą kostkę pieczone mięso, które pozostało po poprzednim obiedzie. Poza tym do zupy trafiły majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. 

Przepis na kapuśniak Marioli Bojarskiej-Ferenc

Składniki:

  • kapusta kiszona,
  • upieczone mięso,
  • masło,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść trochę masła na dnie garnka.
  2. Dodaj do garnka kiszoną kapustę i smaż ją przez chwilę.
  3. Upieczone mięso pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonej kapusty kiszonej.
  4. Dopraw całość majerankiem i smaż jeszcze przez chwilę. 
  5. Mięso z kapustą zalej wodą i dodaj do garnka liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj całość.
  6. Gotuj zupę do momentu aż kapusta stanie się miękka.
 

Z czym podawać kapuśniak? Najlepiej z grzankami

Kapuśniak smakuje najlepiej zaserwowany z grzankami. Poza tym można podawać go z ugotowanymi ziemniakami albo kaszami. Dobrze jest dodać smaku zupie odrobiną przecieru pomidorowego. Niektórzy dodają do niego powideł śliwkowych, które dodają koloru i smaku kapuśniakowi.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.