Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na grzybowe kotlety o nie lada gratka dla fanów leśnych rarytasów. Kluczowa dla smaku jest chrupiąca panierka i kompozycja aromatycznych przypraw. Tak przygotowane danie zasmakuje zarówno weganom, jak i wielbicieli mięsnych obiadów.
Wyprawy do lasu w tym sezonie często kończą się koszami pełnymi smacznych rarytasów. Grzybobranie w Polsce jest wpisane w kulturę i kultywowane nawet przez młodzież. Poza frajdą, którą dają zbiory, warto pochylić się także nad kunsztem oprawiania i przygotowywania smacznych dań z grzybów.
Wśród grzybowych smakołyków warto wyróżnić kotlety, które bazują na tym składniku. Jednym z najprostszych sposobów jest podsmażenie ich na maśle lub obtoczenie w panierce. Warto jednak podkreślić, że istotny jest wybór odpowiedniego gatunku. Idealnie sprawdzi się kania, zielonek i rydze. Niektóre rodzaje należy wcześniej podgotować - to gwarantuje, że złe samopoczucie i bóle brzucha nie będą nam doskwierać.
Jeśli interesuje nas forma à la stek warto sięgnąć po czasznicę olbrzymią lub oczkowaną. Wystarczy pokroić grzyba i podsmażyć na maśle z dodatkiem ziół. Smak i aromat są niepowtarzalne! Innym smacznym pomysłem są grzybowe mielone. Leśne rarytasy można łączyć z kaszami, warzywami czy ugotowanymi ziemniakami. Wystarczy zmielić lub drobno posiekać grzyby, połączyć z wybranymi dodatkami, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i usmażyć.
Składniki:
Sposób przygotowania: