Ciasto dyniowe to idealna propozycja na jesienny deser. Charakteryzuje się niesamowitym korzennym smakiem i delikatną konsystencją. Podajemy przepis bardzo prosty w wykonaniu, dlatego mogą po niego sięgać również niedoświadczeni cukiernicy.
Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią
Ciasto dyniowe - przepis na wyśmienity deser
Składniki:
- 400 g dyni,
- dwie szklanki mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- sześć jajek,
- szklanka cukru,
- pół szklanki kakao,
- kostka masła,
- pomarańcza,
- pół szklanki cukru pudru,
- pół szklanki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
- Dynię obierz i pokrój w kostkę i wstaw ją do piekarnika na około pół godziny w 200 st. C.
- Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
- Kiedy dynia się upiecze, przełóż miąższ do miski i zblenduj całość.
- Do oddzielnego naczynia wbij jajka, wsyp cukier i ubijaj mikserem aż do uzyskania puszystej, białej masy.
- Dolej do ubitej piany olej roślinny i wymieszaj całość.
- Do masy wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia i wymieszaj aż składniki ładnie się połączą.
- Na koniec dodaj do ciasta zblendowaną dynię i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przygotuj blachę na ciasto i przelej do niej przygotowaną masę.
- Piecz ciasto dyniowe przez około trzy kwadranse w 180 st. C.
- W tym czasie możesz przygotować polewę. Roztop masło, cukier puder i dodaj sok z pomarańczy.
- Zdejmij rondel z ognia. Dodaj kakao, przyprawę piernikową i mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.
- Wystudzone ciasto polej polewą.
Ciasto można podawać również bez polewy - będzie tak samo dobre.
Jak podawać ciasto dyniowe? Będzie smakowało najlepiej z kubkiem kakao
Ciasto z dyni można serwować polane lukrem lub polewą czekoladową. Jego smak idealnie komponuje się z kawą albo kakao, dlatego taki wypiek może być świetnym pomysłem zarówno na kolację, jak i na śniadanie.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl