Ciasto dyniowe - przepis na fantastyczny, jesienny deser. Nie musisz mieć wielkich umiejętności

Ciasto dyniowe sprawdzi się jako pyszny dodatek do kawy i herbaty. Przedstawiamy przepis, który nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Aby przygotować deser, będziecie potrzebowali około półtorej godziny.

Ciasto dyniowe to idealna propozycja na jesienny deser. Charakteryzuje się niesamowitym korzennym smakiem i delikatną konsystencją. Podajemy przepis bardzo prosty w wykonaniu, dlatego mogą po niego sięgać również niedoświadczeni cukiernicy. 

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Ciasto dyniowe - przepis na wyśmienity deser

Składniki:

  • 400 g dyni,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sześć jajek,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki kakao,
  • kostka masła,
  • pomarańcza,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • pół szklanki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz i pokrój w kostkę i wstaw ją do piekarnika na około pół godziny w 200 st. C.
  2. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
  3. Kiedy dynia się upiecze, przełóż miąższ do miski i zblenduj całość.
  4. Do oddzielnego naczynia wbij jajka, wsyp cukier i ubijaj mikserem aż do uzyskania puszystej, białej masy.
  5. Dolej do ubitej piany olej roślinny i wymieszaj całość.
  6. Do masy wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia i wymieszaj aż składniki ładnie się połączą.
  7. Na koniec dodaj do ciasta zblendowaną dynię i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Przygotuj blachę na ciasto i przelej do niej przygotowaną masę.
  9. Piecz ciasto dyniowe przez około trzy kwadranse w 180 st. C.
  10. W tym czasie możesz przygotować polewę. Roztop masło, cukier puder i dodaj sok z pomarańczy. 
  11. Zdejmij rondel z ognia. Dodaj kakao, przyprawę piernikową i mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę. 
  12. Wystudzone ciasto polej polewą.

Ciasto można podawać również bez polewy - będzie tak samo dobre.

Jak podawać ciasto dyniowe? Będzie smakowało najlepiej z kubkiem kakao

Ciasto z dyni można serwować polane lukrem lub polewą czekoladową. Jego smak idealnie komponuje się z kawą albo kakao, dlatego taki wypiek może być świetnym pomysłem zarówno na kolację, jak i na śniadanie. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.