Babka ziemniaczana, przepis wygrzebany z szuflady babci Grażynki

Babka ziemniaczana, przepis na ten lokalny przysmak, znany jest w naszej rodzinie od lat. Proste i sycące danie z dodatkiem wędzonego boczku kochają wszyscy domownicy. Jej sekretem jest wyjątkowy smak, a dosmażana wieczorem zachwyca chrupiącą skórką. Jak przygotować to cudo?
Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk

Babka ziemniaczana, przepis jest dosyć prosty i niewymagający dużego doświadczenia w gastronomii. Choć wersji tego dania może być wiele, to jednak istotne są proporcje i przyprawy oraz czas pieczenia. Poniżej prezentujemy przepis babci Grażynki na lokalny przysmak.

Babka ziemniaczana - lokalny przepis prosto z szuflady

Do przygotowania babki ziemniaczanej nie potrzeba zbyt wielu składników. Ważne jednak aby były one najlepszej jakości. Tylko wtedy osiągniemy zamierzony smak. Potrzebna będzie także forma lub dwie mniejsze blaszki do pieczenia.

Składniki:

  • kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, 
  • pieprz czarny, świeżo mielony.

Jeżeli jesteśmy miłośnikami większej ilości mięsa, można dodać laskę wędzonej kiełbasy. Wystarczy pokroić ją w drobną kostkę i dorzucić do babki ziemniaczanej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na babkę ziemniaczaną. Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  2. Cebulę i boczek siekamy w kostkę, wyciskamy czosnek. Dodajemy do ziemniaków. 
  3. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy mąkę. 
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  7. Przekładamy masę ziemniaczaną.
  8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. i pieczemy w opcji góra - dół, przez około 60 minut.

Po tym czasie za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy babka ziemniaczana jest już gotowa. Jeśli będzie suchy, to znak, że można wyjąć go z piekarnika. Tak przygotowane danie pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plastry i gotowe. Wyjątkowo smaczną wersją babki ziemniaczanej jest jej odsmażana odsłona. Wystarczy położyć plasterki babki na patelni i smażyć  z dwóch stron do momentu, aż będzie złocista.

Więcej o: