Babka ziemniaczana, przepis jest dosyć prosty i niewymagający dużego doświadczenia w gastronomii. Choć wersji tego dania może być wiele, to jednak istotne są proporcje i przyprawy oraz czas pieczenia. Poniżej prezentujemy przepis babci Grażynki na lokalny przysmak.
Do przygotowania babki ziemniaczanej nie potrzeba zbyt wielu składników. Ważne jednak aby były one najlepszej jakości. Tylko wtedy osiągniemy zamierzony smak. Potrzebna będzie także forma lub dwie mniejsze blaszki do pieczenia.
Składniki:
Jeżeli jesteśmy miłośnikami większej ilości mięsa, można dodać laskę wędzonej kiełbasy. Wystarczy pokroić ją w drobną kostkę i dorzucić do babki ziemniaczanej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Po tym czasie za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy babka ziemniaczana jest już gotowa. Jeśli będzie suchy, to znak, że można wyjąć go z piekarnika. Tak przygotowane danie pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plastry i gotowe. Wyjątkowo smaczną wersją babki ziemniaczanej jest jej odsmażana odsłona. Wystarczy położyć plasterki babki na patelni i smażyć z dwóch stron do momentu, aż będzie złocista.