Obiad z piekarnika: jakie pyszności można przygotować dla rodziny? Oto kilka pomysłów

Obiad z piekarnika to pyszne rozwiązanie, które może przy okazji pomóc nam ograniczyć ilość używanego w kuchni tłuszczu. Chrupiąca skórka opieczonych warzyw i mięs, podkreśla smak.

Obiad z piekarnika to super pomysł na posiłek dla całej rodziny. Ciepły, aromatyczny, chrupiący i pachnący, a unoszące się w domu aromaty dodatkowo łaskoczą podniebienie. Pieczenie jest doskonałym rozwiązaniem dla każdego.

Jaki można zrobić zdrowy obiad na niedzielę z piekarnika? Pokochaj nowe wydanie warzyw!

Od jakiegoś czasu można znaleźć w Internecie przepisy na tzw. bowl warzywny. Jest to absolutnie genialny pomysł na posiłek, dzięki któremu możesz pokochać warzywa w nowym wydaniu. Możliwości na zrobienie takiej miski zieloności i pyszności, jest bardzo wiele. Warto wybrać warzywa, które super udają się w piekarniku i pokroić je w "patyczki", na wzór frytek. Mogą to być np. bataty, zwykłe ziemniaki, cukinia, marchew. Okrasić je należy solą, dowolnymi przyprawami i olejem, wrzucić na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 20 min w temperaturze ok. 170°C. Oprócz tego można zrobić dowolną sałatkę z dowolnym dipem np. na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Można również dorzucić surowe warzywa, np. seler naciowy czy marchew. Wszystko potem wykładamy po trochu do naczynia i jemy w dowolnych połączeniach. Jeśli nie chcemy posiłku wegańskiego, w piekarniku lub w inny sposób, da się przygotować porcję mięsa czy to z kurczaka, indyka, czy też innego wybranego. Połączenia warzyw, kolorów i aromatów, nie zawiodą nikogo, kto lubi trochę eksperymentować w kuchni i ma ochotę na ciekawy obiad na niedzielę z piekarnika.

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Obiad z piekarnika – zapiekanka makaronowa

Wśród klasyków, które kocha większość z nas, jest zapiekanka. Jedną z najbardziej popularnych wersji jest opcja z dowolnym makaronem – kokardki, rurki, świderki, czy też inny wybrany przez nas, kształt. Ważne, by ugotowany był al dente. Następnie podsmażamy wybrane warzywa same albo z mięsem, wszystko wykładamy na formę wysmarowaną tłuszczem. Zaczynamy od makaronu, a na to dokładamy same warzywa lub razem z mięsem. Jeśli całość zalewamy jakimś sosem, np. śmietanowym czy pomidorowym, można zrezygnować ze smarowania formy tłuszczem. Wierzch należy posypać żółtym serem. I tak oto powstał obiad z piekarnika – zapiekanka, którą należy piec w temperaturze ok. 180°C przez ok. 30 minut.

Szybki obiad z piekarnika – tak, to możliwe!

Wszystkim wydaje się, że przygotowanie potraw z piekarnika zajmuje dużo czasu. Są jednak przepisy na szybki obiad z piekarnika. Jedną z takich opcji jest np. wykorzystanie mięsa z zupy lub rosołu, do którego dogotować wystarczy tylko makaron, a potem zrobić szybki sos pomidorowy lub kupić gotowy i wszystko wyłożyć na blachę, by następnie zapiec. Innymi opcjami jako szybki obiad z piekarnika, są m. in.: zapiekanka z polenty czy też zapiekanka ze szpinakiem. Wszystko zależy od tego, czy składniki potrawy wymagają długiej obróbki termicznej. Przepisami, które szybko dają się zrobić, są też te, które klasyfikuje się dzisiaj wg modnego dziś "zero waste", czyli takich, które wykorzystują pozostałości z innych posiłków.

Zobacz też: Błyskawiczna zapiekanka Ani Starmach. Obiad dla zabieganych, który przygotujesz w pół godziny

Więcej o:
Copyright © Agora SA