Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć dań rybnych. Poza aromatycznymi śledziami, czy pieczonym pstrągu tradycją jest także karp. Warto zatem nieco odczarować dawne smaki i przygotować rybę w chrupiącej i złocistej panierce. Efekt? Pyszny smak i zadowolenie gości są gwarantowane.
Karp to ryba, która pojawiła się w bożonarodzeniowej tradycji w okresie międzywojennym. Wówczas był to produkt niskobudżetowy i łatwo dostępny. Dziś również jest bardzo popularny. Warto jednak nieco odświeżyć dawne przepisy i podać rybę w smaczny i prosty zarazem sposób. Zapomnij o nudnym smaku i obtocz świąteczny rarytas w chrupiącej panierce. Efekt "wow" jest gwarantowany!
Jeśli chcesz odczarować złą sławę karpia, podczas wigilijnej kolacji przygotuj rybę nieco inaczej niż dotychczas. Zamiast pieczonej lub podanej w galarecie postaw na soczyste i smaczne dzwonko w panierce. Kluczowe jest odpowiednie oczyszczenie ryby i ręczne pozbycie się ości. Przydatna okaże się pęseta - w ten sposób nie uszkodzimy mięsa i zachowamy ładny kształt każdej porcji.
Składniki:
Sposób przygotowania: