-
Haps
-
Jak przygotować
- Karp w galarecie z przepisu Jakuba Kuronia. Idealne danie, które wpisuje się w wigilijny klimat
Karp w galarecie z przepisu Jakuba Kuronia. Idealne danie, które wpisuje się w wigilijny klimat
Przedstawiamy przepis na karpia w galarecie z przepisu Jakuba Kuronia. Sprawdzi się doskonale w Boże Narodzenie. Kucharz podaje go udekorowanego groszkiem, gotowanym jajkiem i pietruszką. Na sam koniec dodaje do ryby majonez.
Karp w galarecie to jedno z tradycyjnych polskich dań bożonarodzeniowych. Podajemy przepis Jakuba Kuronia, z którym zrobicie to wyjątkowe danie. Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze ma cudowny smak i delikatną konsystencję. Oto jak go przyrządzić.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na karpia w galarecie. Tradycyjne danie na Wigilię Bożego Narodzenia
Składniki:
- kilogram płatów karpia ze skórą,
- półtora litra wody,
- cztery marchewki,
- kawałek selera,
- dwa korzenie pietruszki,
- pół cebuli,
- trzy łyżki żelatyny,
- mała puszka zielonego groszku,
- pęczek pietruszki,
- trzy liście laurowe,
- pięć ziaren ziela angielskiego,
- majonez,
- cytryna do dekoracji,
- dwa gotowane jajka do dekoracji.
Karp w galarecie krok po kroku. Będzie świetnie smakował w święta
Przygotowanie:
- Umyj i obierz marchew, pietruszkę i seler. Cebulę przypiecz, natkę pietruszki opłucz.
- Wlej wodę do garnka. Włóż do niego opłukaną marchew, selera, pietruszkę, cebulę, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość przez godzinę na najmniejszym ogniu.
- Przygotuj karpia. Wypłucz go pod kranem. Wytnij ości i pokrój na małe kawałki.
- Kawałki filetu i pozostałości po rybie, tzn. ości i skrawki wrzuć do bulionu.
- Posól bulion do smaku i gotuj dalej przez około dziesięć minut na małym ogniu.
- Wyjmij karpia na półmisek. Odcedź wywar i pozostaw do wystygnięcia. Dodaj do niego żelatynę i podgrzej aż do jej rozpuszczenia ciągle mieszając.
- Rozłóż karpia ładnie na półmisku. Dodaj do niego zielony groszek, marchew z wywaru pokrojoną w plasterki, ugotowane jajko i natkę pietruszki.
- Zalej rybę tężejącym wywarem. Wstaw całość do lodówki na co najmniej kilka godzin.
- Przed podaniem karpia można udekorować majonezem, dzięki czemu galareta będzie miała jeszcze delikatniejszą strukturę.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl