Karp w galarecie z przepisu Jakuba Kuronia. Idealne danie, które wpisuje się w wigilijny klimat

Przedstawiamy przepis na karpia w galarecie z przepisu Jakuba Kuronia. Sprawdzi się doskonale w Boże Narodzenie. Kucharz podaje go udekorowanego groszkiem, gotowanym jajkiem i pietruszką. Na sam koniec dodaje do ryby majonez.

Karp w galarecie to jedno z tradycyjnych polskich dań bożonarodzeniowych. Podajemy przepis Jakuba Kuronia, z którym zrobicie to wyjątkowe danie. Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze ma cudowny smak i delikatną konsystencję. Oto jak go przyrządzić.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na karpia w galarecie. Tradycyjne danie na Wigilię Bożego Narodzenia 

Składniki:

  • kilogram płatów karpia ze skórą,
  • półtora litra wody,
  • cztery marchewki,
  • kawałek selera,
  • dwa korzenie pietruszki,
  • pół cebuli,
  • trzy łyżki żelatyny,
  • mała puszka zielonego groszku,
  • pęczek pietruszki,
  • trzy liście laurowe,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • majonez,
  • cytryna do dekoracji,
  • dwa gotowane jajka do dekoracji.

Karp w galarecie krok po kroku. Będzie świetnie smakował w święta

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz marchew, pietruszkę i seler. Cebulę przypiecz, natkę pietruszki opłucz.
  2. Wlej wodę do garnka. Włóż do niego opłukaną marchew, selera, pietruszkę, cebulę, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość przez godzinę na najmniejszym ogniu.
  3. Przygotuj karpia. Wypłucz go pod kranem. Wytnij ości i pokrój na małe kawałki.
  4. Kawałki filetu i pozostałości po rybie, tzn. ości i skrawki wrzuć do bulionu.
  5. Posól bulion do smaku i gotuj dalej przez około dziesięć minut na małym ogniu.
  6. Wyjmij karpia na półmisek. Odcedź wywar i pozostaw do wystygnięcia. Dodaj do niego żelatynę i podgrzej aż do jej rozpuszczenia ciągle mieszając.
  7. Rozłóż karpia ładnie na półmisku. Dodaj do niego zielony groszek, marchew z wywaru pokrojoną w plasterki, ugotowane jajko i natkę pietruszki.
  8. Zalej rybę tężejącym wywarem. Wstaw całość do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  9. Przed podaniem karpia można udekorować majonezem, dzięki czemu galareta będzie miała jeszcze delikatniejszą strukturę. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.