Kluski z serem. Przepis na obiadowy sukces bez użycia mięsa!

Kluski z serem to jeden z najstarszych pomysłów kulinarnych. Poznaj najpyszniejsze receptury, które z pewnością przypadną do gustu domownikom.

Kluski z serem mogą być bardzo smacznym i zaskakującym pomysłem na posiłek. Można je zrobić z gotowego makaronu lub samodzielnie wykonać od podstaw, z serem jako posypką lub zagnieść ser w cieście, na słodko lub na słono. Jednym słowem – dla każdego, coś pysznego.

Ciasto na pizzę bez wyrastaniaJaka mąka do pizzy? Odpowiednia sprawi, że danie będzie smakować idealnie

Czy kluski z serem białym to tylko leniwe pierogi?

Nie – to zależy, jak użyjemy białego sera i czym polejemy kluski. Jeśli zagnieciemy ciasto z serem twarogowym i pokroimy w kopytka, rzeczywiście będziemy mieć najczęściej słodką wersję wspomnienia dzieciństwa w postaci leniwych pierogów. Wiele jednak zależy od tego, czy zrobimy okrasę na słodko czy nie, bo może to być np. smażona cebulka. Jednak jeśli z białego sera zrobimy posypkę na kluski, wtedy mamy już zupełnie inną potrawę, którą możemy polać śmietaną i dodatkowo posypać cukrem i cynamonem.

Domowe kluski kładzione z serem to idealny, domowy obiad

Nasze mamy i babcie od zawsze specjalizowały się w różnych makaronach i potrawach z mąki. Najłatwiejszą i najszybszą opcją są gotowe kluski, które po prostu wrzucamy na wrzątek i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Są jednak też domowe przepisy, które wbrew pozorom nie są wcale skomplikowane i czasochłonne. Jednym z nich są kluski kładzione z serem. Do ich zrobienia potrzebujemy:

  • 250 g białego sera,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 5 łyżek mąki,
  • szczyptę soli 
  • cukier waniliowy. 
Zobacz wideo Prosty sposób na kopytka z pesto z pietruszki

Na początek trzeba z sera zrobić gładką masę. Możemy przecisnąć go przez praskę lub wygnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Bułkę tartą zeszklić z masłem na patelni, a pod koniec zrumieniania, dodać cukier. Można też zamiast słodkiej okrasy, zeszklić cebulę. Zagotować wodę. Łyżką stołową nakładać niewielkie kluseczki, które każdorazowo zanurzamy we wrzątku, by ładnie odchodziły od łyżki. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane kluski wyjmujemy na talerze łyżką cedzakową.

Jak zrobić kluski z serem i ziemniakami? Oto jedna z możliwości

Jeśli decydujemy się na obiad w bardziej słodkim wydaniu, dalej powinien on być pożywny. Kluski z serem i ziemniakami są tego doskonałym przykładem. Do ich zrobienia potrzebować będziemy:

  • ok. 800 g mączystych ziemniaków,
  • 250 – 300 g białego sera,
  • jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • sól.

Ziemniaki należy ugotować i wystudzić. Dodać biały ser i rozgnieść je na jednolitą masę bez grudek – można praską, maszynką do mięsa o drobnych oczkach lub ręcznie. Przesiać mąkę, wbić jajko i zagnieść ciasto. Stolnicę wysypać mąką, formować wałeczki i kroić kluski, które następnie partiami należy wrzucić na wrzątek. Gotować ok. 3 min od momentu wypłynięcia. Podawać z masłem lub zrumienioną bułką tartą, posypać cukrem.

Zupa pomidorowa (zdjęcie ilustracyjne)Czym zagęścić zupę? Babcine metody sprawią, że bulion będzie kremowy

Dlaczego kochamy kluski z serem na słodko?

Odpowiedzi może być wiele. Najczęściej będzie to z powodu skojarzeń, jakie mamy z okresem dzieciństwa i obiadem u ukochanej babci czy cioci. Poza tym cukier i słodycze to najstarszy narkotyk świata i większość z nas uwielbia słodkości w różnym wydaniu – w tym właśnie jako kluski z serem na słodko. Dobrze jest jednak pamiętać, że takie pyszności nie są obojętne dla naszego ciała, bo są dość kaloryczną potrawą. 

Zobacz też: Zapomnij o mące. Ten składnik prawi, że naleśniki wyjdą lekkie, puszyste i sprężyste

Więcej o: