Irena Santor wie, co dobre. Oto przepis na ulubione danie piosenkarki, czyli obiad dla odważnych

W wywiadzie dla serwisu bydgoszcz.wyborcza.pl gwiazda polskiej estrady, Irena Santor, zdradziła, jakie danie z dawnych lat wspomina najlepiej. Jak przyznaje, jedną z jej ulubionych potraw jest móżdżek wieprzowy. Przedstawiamy prosty przepis na to wykwintne danie.

Legenda polskiej muzyki rozrywkowej zdradziła, jaką polską potrawę uwielbia. Nie należy do bardzo popularnych dań i obecnie spotyka się ją raczej rzadko. Niektórzy po usłyszeniu, z czego jest zrobiona, mogą jej nawet nie tknąć. Inni natomiast uważają ją za prawdziwy rarytas. Chodzi o smażony móżdżek wieprzowy. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Gwiazda polskiej estrady wspomina tradycyjne polskie jedzenie

Irena Santor w rozmowie z bydgoszcz.wyborcza.pl wspominała stare czasy, kiedy w jednym z bydgoskich hoteli można było zjeść dobre, tradycyjne, polskie jedzenie. Wokalistka zachwycała się przede wszystkim móżdżkiem, który tam serwowano. Określiła go jako prawdziwy rarytas. Poza tym piosenkarka zaznaczyła, że obecnie mało kto jada tego rodzaju potrawy. 

Jakie tam było jedzenie! O Boże, nie do zapomnienia! Było tam wszystko, czegoś dziś nie można jeść. Móżdżek na przykład. Jezus, jakie dobre...

Przepis na smażony móżdżek wieprzowy - tradycyjne danie kuchni polskiej

Składniki:

  • pół kilo mózgu wieprzowego,
  • duża cebula,
  • dwa jajka,
  • trzy łyżki oleju,
  • łyżka octu,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Strucla z serem to ciasto dość łatwe w przygotowaniu.Strucla z serem czy też strudel z serem?

Móżdżek wieprzowy robi się w bardzo prosty sposób

Przygotowanie:

  1. Umyj i oczyść z błon mózg wieprzowy.
  2. Zagotuj litr wody dodaj do niej soli i octu.
  3. Mózg wieprzowy wrzuć do wrzącej wody, gotuj go przez kilka minut i pozostaw do przestygnięcia.
  4. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i zeszklij na patelni.
  5. Pokrój podgotowany móżdżek na małe kawałki i dorzuć go do cebuli. Dodaj jajka i wymieszaj całość.
  6. Smaż móżdżek do momentu, w którym białko się zetnie. Dopraw całość solą i pieprzem.
  7. Podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Jak suszyć pomarańcze na choinkę?Jak suszyć pomarańcze na choinkę? To proste jak bułka z masłem

Źródło: bygoszcz.wyborcza.pl, inf. własna

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: