Szafranowe bułeczki Świętej Łucji na 13 grudnia. Szwedzki rarytas podawany w okresie bożonarodzeniowym

Kuchnia szwedzka kojarzy się nam przede wszystkim z cynamonowymi bułeczkami, aromatyczną kawą i pysznymi rybami. 13 grudnia Szwedzi przygotowują także, szafranowe bułeczki drożdżowe Świętej Łucji. Kulturoznawczyni dzieli się przepisem i zdradza tamtejsze zwyczaje.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zwyczaje świąteczne w zależności od kraju znacznie się różnią. W naszym kraju tradycją stało się przygotowywanie keksa czy makowca, w Szwecji z kolei królują drożdżowe bułeczki - podawane są już 13 grudnia z okazji dnia Świętej Łucji. 

Drożdżowe bułeczki lussekatter - szwedzki rarytas świąteczny

Święta Bożego Narodzenia w Szwecji to wyjątkowy czas w roku. Wówczas organizowane są rodzinne spotkania, dekorowane są domy i mieszkania, a niemal w każdym oknie można znaleźć charakterystyczny świecznik. Nie brakuje także kulinarnych specjałów, a na niektóre nie trzeba czekać do wigilii. Mowa tu o drożdżowych bułeczkach lussekatter (tł. "koty Łucji"). 

Szwedzkie rarytasy charakteryzują się wyjątkowym smakiem szafranu i rodzynek. Ciasto drożdżowe w kształcie litery "S" jest wyjątkowo smaczne i puszyste. Podaje się je głównie na śniadanie lub jako słodką przekąskę. Przepis wiąże się z legendą, która mówi, że 13 grudnia do niegrzecznych dzieci przychodził diabeł w przebraniu kota i karał je batami. Grzeczne dzieci miały być z kolei obdarowywane bułeczkami. 

13 grudnia obchodzi się dzień św. Łucji. Z tej okazji piecze się specjalne, pachnące szafranem bułeczki w kształcie litery "s", noszące nazwę lussekatter. Podaje je podczas rodzinnego śniadania jedna z córek ubrana w białą szatę i koronę ze świec na głowie. Z okazji Dnia św. Łucji organizuje się też pochody i koncerty

- możemy przeczytać w książce Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek "Tradycje kulinarne Szwecji", cytowanej przez portal gazetawroclawska.pl.

 

Przepis na drożdżowe bułeczki z szafranem i rodzynkami

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • gram szafranu,
  • duże rodzynki,
  • żółtko do smarowania.

Sposób przygotowania: 

  1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy szafran, cukier i masło. Całość podgrzewamy. 
  2. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy pokruszone drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans. 
  3. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wbijamy też jaja i dodajemy drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie lepić się do rąk. Formujemy estetyczną kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na dwie godziny - wówczas ciasto ładnie wyrośnie. 
  4. Z ciasta odrywamy kawałki, z których formujemy długie wałki i formujemy w kształt litery "S". Na końcach układamy rodzynki. 
  5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 20 minut.
  6. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 10 minut w 200 stopniach. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA