• Link został skopiowany

Pomiń w przygotowaniach moczenie grochu do wigilijnej kapusty. Znamy na to znacznie szybszy patent

Wigilijne dania to przede wszystkim tradycyjne smaki z babcinych przepisów. Na świątecznym stole nie może zabraknąć barszczu, ryb i pierogów. W wielu domach nadal podaje się aromatyczną kapustę z grochem - kluczowe w przygotowaniu są proporcje, a z naszą recepturą moczenie strączków jest zbędnym etapem!
Groch z kapustą
Arkadiusz Fajer /Shutterstock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania. Wśród tradycyjnych klasyków nie może zabraknąć grochu z kapustą. To smaczne danie nie wymaga długiego gotowania - nasz przepis zdradza jak pominąć moczenie strączków, co znacznie usprawnia podanie rarytasu. 

Jak przygotować groch z kapustą? Zapomnij o moczeniu strączków

Wśród 12 tradycyjnych potraw nie brakuje smacznych kąsków i tradycyjnych rarytasów. Nie ulega żadnej wątpliwości, że kapusta z grochem to świąteczny must have. Swojski smak zawdzięczamy domowej kapuście kiszonej, grochowi i mieszance aromatycznych przypraw. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie i pamiętanie o złotych proporcjach. 

Groch z kapustą często sprawia, że gotowanie znacznie się wydłuża, Jest jednak sposób, by uniknąć mozolnego moczenia strączków. Wystarczy ugotować go z dodatkiem soli. To sprawi, że produkt wyjdzie idealny i smaczny. Po godzinie śmiało możemy go połączyć z kapustą i podać na wigilijnym stole. 

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Przepis tradycyjny na groch z kapustą bez moczenia strączków

Składniki: 

  • 150 g grochu łuskanego,
  • 400 g kapusty kiszonej z marchewką,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • cebula,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżeczki kminku.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od poszatkowania kapusty i odciśnięcia nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać. 
  2. Groch gotujemy w osolonej wodzie przez około godzinę. Ważne, by strączki często mieszać, by uniknąć przypalenia. 
  3. Warzywo przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy przez około 20 minut. W razie potrzeby dolewamy stopniowo wodę. 
  4. Na patelni podsmażamy cebulę, a gdy nabierze kolorów, dodajemy kapustę i przyprawy. Po około 10 minutach dodajemy groch i świeżo mielony pieprz. 
  5. Wigilijny rarytas smażymy jeszcze około pięciu minut i podajemy.
Więcej o: