Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania. Wśród tradycyjnych klasyków nie może zabraknąć grochu z kapustą. To smaczne danie nie wymaga długiego gotowania - nasz przepis zdradza jak pominąć moczenie strączków, co znacznie usprawnia podanie rarytasu.
Kapusta z grochem. Przepis na tradycyjne danie wigilijne
Jak przygotować groch z kapustą? Zapomnij o moczeniu strączków
Wśród 12 tradycyjnych potraw nie brakuje smacznych kąsków i tradycyjnych rarytasów. Nie ulega żadnej wątpliwości, że kapusta z grochem to świąteczny must have. Swojski smak zawdzięczamy domowej kapuście kiszonej, grochowi i mieszance aromatycznych przypraw. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie i pamiętanie o złotych proporcjach.
Groch z kapustą często sprawia, że gotowanie znacznie się wydłuża, Jest jednak sposób, by uniknąć mozolnego moczenia strączków. Wystarczy ugotować go z dodatkiem soli. To sprawi, że produkt wyjdzie idealny i smaczny. Po godzinie śmiało możemy go połączyć z kapustą i podać na wigilijnym stole.
Zobacz wideo
Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad
Przepis tradycyjny na groch z kapustą bez moczenia strączków
Składniki:
- 150 g grochu łuskanego,
- 400 g kapusty kiszonej z marchewką,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- cebula,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżeczki kminku.
Jak ulżyć dziecku, które płacze i nerwowo się wierci? Powodów możesz szukać na skórze
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od poszatkowania kapusty i odciśnięcia nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać.
- Groch gotujemy w osolonej wodzie przez około godzinę. Ważne, by strączki często mieszać, by uniknąć przypalenia.
- Warzywo przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy przez około 20 minut. W razie potrzeby dolewamy stopniowo wodę.
- Na patelni podsmażamy cebulę, a gdy nabierze kolorów, dodajemy kapustę i przyprawy. Po około 10 minutach dodajemy groch i świeżo mielony pieprz.
- Wigilijny rarytas smażymy jeszcze około pięciu minut i podajemy.