Pomiń w przygotowaniach moczenie grochu do wigilijnej kapusty. Znamy na to znacznie szybszy patent

Wigilijne dania to przede wszystkim tradycyjne smaki z babcinych przepisów. Na świątecznym stole nie może zabraknąć barszczu, ryb i pierogów. W wielu domach nadal podaje się aromatyczną kapustę z grochem - kluczowe w przygotowaniu są proporcje, a z naszą recepturą moczenie strączków jest zbędnym etapem!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowania. Wśród tradycyjnych klasyków nie może zabraknąć grochu z kapustą. To smaczne danie nie wymaga długiego gotowania - nasz przepis zdradza jak pominąć moczenie strączków, co znacznie usprawnia podanie rarytasu. 

Jak przygotować groch z kapustą? Zapomnij o moczeniu strączków

Wśród 12 tradycyjnych potraw nie brakuje smacznych kąsków i tradycyjnych rarytasów. Nie ulega żadnej wątpliwości, że kapusta z grochem to świąteczny must have. Swojski smak zawdzięczamy domowej kapuście kiszonej, grochowi i mieszance aromatycznych przypraw. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie i pamiętanie o złotych proporcjach. 

Groch z kapustą często sprawia, że gotowanie znacznie się wydłuża, Jest jednak sposób, by uniknąć mozolnego moczenia strączków. Wystarczy ugotować go z dodatkiem soli. To sprawi, że produkt wyjdzie idealny i smaczny. Po godzinie śmiało możemy go połączyć z kapustą i podać na wigilijnym stole. 

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Przepis tradycyjny na groch z kapustą bez moczenia strączków

Składniki: 

  • 150 g grochu łuskanego,
  • 400 g kapusty kiszonej z marchewką,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • cebula,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżeczki kminku.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od poszatkowania kapusty i odciśnięcia nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać. 
  2. Groch gotujemy w osolonej wodzie przez około godzinę. Ważne, by strączki często mieszać, by uniknąć przypalenia. 
  3. Warzywo przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy przez około 20 minut. W razie potrzeby dolewamy stopniowo wodę. 
  4. Na patelni podsmażamy cebulę, a gdy nabierze kolorów, dodajemy kapustę i przyprawy. Po około 10 minutach dodajemy groch i świeżo mielony pieprz. 
  5. Wigilijny rarytas smażymy jeszcze około pięciu minut i podajemy.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.