Prosta metoda na fenomenalny groch z kapustą. Podajemy przepis na pyszny smak Bożego Narodzenia

Święta już za kilka dni, dlatego podajemy prostą recepturę na idealny bożonarodzeniowy groch z kapustą. W jego przygotowaniu najważniejsze są odpowiednio dobrane proporcje i przyprawy. Niezbędne będą kminek, liść laurowy i ziele angielskie.

Groch z kapustą to jedno z dań, które pojawia się na polskich stołach podczas Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby smakowało doskonale? Wystarczy trzymać się ściśle poniższych zasad. Przede wszystkim warto pamiętać o dodaniu odpowiedniej ilości kminku, liści laurowych i ziela angielskiego.

Zobacz wideo

Groch to roślina ciężkostrawna - koniecznie dodaj do niego kminek

Groch z kapustą to bardzo smaczna, lecz ciężkostrawna potrawa. Z tego powodu konieczne będzie dodanie do niej właściwej ilości kminku albo majeranku. Te przyprawy pozwolą uniknąć dolegliwości trawiennych. Oprócz kminku niezbędne będą także liście laurowe i ziele angielskie.

Przepis na groch z kapustą - danie na Wigilię Bożego Narodzenia

Składniki:

  • kilogram kiszonej kapusty,
  • pół kilo grochu łuskanego,
  • dwie duże cebule,
  • cztery liście laurowe,
  • sześć ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka miodu,
  • masło,
  • pieprz i sól do smaku.

Groch z kapustą smakuje najlepiej kolejnego dnia  

Przygotowanie:

  1. Wypłucz groch w zimnej wodzie, zalej go wodą i pozostaw w niej na noc do napęcznienia. Następnego dnia wypłucz go jeszcze raz i odcedź.
  2. Włóż groch do garnka. Gotuj go w osolonej wodzie przez około pięćdziesiąt minut.
  3. Przygotuj kapustę kiszoną. Odciśnij ją z nadmiaru soku i przesiekaj. Przełóż ją do garnka, zalej wodą, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotuj przez około trzydzieści minut aż kapusta zmięknie.
  4. Obierz i pokrój drobno cebulę. Zeszklij ją na maśle.
  5. Połącz groch z kapustą. Odcedź groch i połącz go z ugotowaną kapustą. Do całości dodaj cebulę i gotuj wszystko przez kilkanaście minut na najmniejszym ogniu.
  6. Przypraw groch z kapustą miodem, solą i pieprzem.
  7. Tak przygotowana potrawa jest gotowa do podania. Warto jednak wspomnieć, że najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.