Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Świąteczne rarytasy często zalegają, po wigilijnej kolacji i bożonarodzeniowych spotkaniach z bliskimi. Aby zapobiec marnowaniu i wyrzucaniu żywności, warto skusić się na przygotowaniu eleganckich, smacznych i zjawiskowych przystawek. Wystarczy dodać kilka składników, by stworzyć oryginalny smak, który podbije serca nawet najbardziej wymagających gości.
Zapomnij o marnowaniu żywności - przekąski z wigilijnych rarytasów
Na świątecznych stołach królują wędliny, pieczenie, dania z kapustą, słodkie łakocie czy ryby. Lodówki i spiżarnie pękają w szwach i przepełnione są ciekawymi produktami. Ciekawym sposobem jest ich późniejsze przetworzenie. W ten sposób menu nie będzie nudne i monotonne, ale i składniki dostaną drugie życie, co zminimalizuje straty.
Resztki mięs i wędliny można przygotować na wiele sposobów. Świetnie podkreślą smak past kanapkowych, leczo, sałatek czy wytrawnych wypieków. Warto przygotować także aromatyczne farsze do naleśników, pierogów czy dodać je na pizzę. Z kolei nadmiar słodkich wypieków nie musi wiązać się ze stratami i marnowaniem - wystarczy przerobić biszkopt, piernik czy ciasto czekoladowe na urocze cake popsy. Przepis na oryginalne ciasto na patyku znajdziesz w naszym artykule: Pomysł na wykorzystanie świątecznego ciasta. Eleganckie cake popsy - smaczne zero waste na patyczkach
Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia
Przepis ze świątecznych resztek - kanapkowa pasta rybna
Składniki:
- kawałki ryb obrane z ości,
- 2 jajka,
- 2 ogórki konserwowe,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- sok z cytryny,
- szczypiorek lub pietruszka,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rybę pozbawioną ości dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Blendujemy.
- Dodajemy pokrojone, ugotowane na twardo jajka i ogórki.
- Całość łączymy z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny. Mieszamy, doprawiamy do smaku i ozdabiamy świeżą zieleniną.
- Tak przygotowaną pastę serwujemy na świeżym chlebie.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze świątecznymi wędlinami
Składniki:
- 200 g świątecznych wędlin,
- 8 dużych ziemniaków,
- por,
- cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- oliwa lub masło klarowane,
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- rozmaryn lub inne ulubione zioła.
- dodatkowo ser np. gouda.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie - powinny być lekko twarde. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w grube plastry.
- Wędlinę kroimy w kostkę. Podobnie cebulę i czosnek. Por kroimy na talarki. Wszystkie składniki podsmażamy na patelni do momentu, aż nabiorą kolorów i aromatów.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Dno wykładamy talarkami ziemniaków, a następnie połową farszu. Całość posypujemy serem i zalewamy połową masy przygotowanej z jajek, śmietanki i przypraw.
- Czynność powtarzamy, tworząc kolejną warstwę zapiekanki. Wierzch ponownie zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i posypujemy serem.
- Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.