Świąteczne rarytasy zalegają na dnie lodówki? Przygotuj z nich sylwestrowe przekąski

Po świąteczne ucztowaniu zazwyczaj zostaje dużo jedzenia, które zalega w lodówce. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto skusić się na jeden z oryginalnych przepisów. Spektakularne przekąski do bliskich i gości to prawdziwy rarytas, który nie tylko smakuje, ale i pięknie prezentuje się na stole.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Świąteczne rarytasy często zalegają, po wigilijnej kolacji i bożonarodzeniowych spotkaniach z bliskimi. Aby zapobiec marnowaniu i wyrzucaniu żywności, warto skusić się na przygotowaniu eleganckich, smacznych i zjawiskowych przystawek. Wystarczy dodać kilka składników, by stworzyć oryginalny smak, który podbije serca nawet najbardziej wymagających gości. 

Zapomnij o marnowaniu żywności - przekąski z wigilijnych rarytasów

Na świątecznych stołach królują wędliny, pieczenie, dania z kapustą, słodkie łakocie czy ryby. Lodówki i spiżarnie pękają w szwach i przepełnione są ciekawymi produktami. Ciekawym sposobem jest ich późniejsze przetworzenie. W ten sposób menu nie będzie nudne i monotonne, ale i składniki dostaną drugie życie, co zminimalizuje straty. 

Resztki mięs i wędliny można przygotować na wiele sposobów. Świetnie podkreślą smak past kanapkowych, leczo, sałatek czy wytrawnych wypieków. Warto przygotować także aromatyczne farsze do naleśników, pierogów czy dodać je na pizzę. Z kolei nadmiar słodkich wypieków nie musi wiązać się ze stratami i marnowaniem - wystarczy przerobić biszkopt, piernik czy ciasto czekoladowe na urocze cake popsy. Przepis na oryginalne ciasto na patyku znajdziesz w naszym artykule: Pomysł na wykorzystanie świątecznego ciasta. Eleganckie cake popsy - smaczne zero waste na patyczkach

Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

Przepis ze świątecznych resztek - kanapkowa pasta rybna

Składniki: 

  • kawałki ryb obrane z ości,
  • 2 jajka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • sok z cytryny,
  • szczypiorek lub pietruszka,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Rybę pozbawioną ości dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Blendujemy. 
  2. Dodajemy pokrojone, ugotowane na twardo jajka i ogórki. 
  3. Całość łączymy z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny. Mieszamy, doprawiamy do smaku i ozdabiamy świeżą zieleniną. 
  4. Tak przygotowaną pastę serwujemy na świeżym chlebie. 

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze świątecznymi wędlinami

Składniki: 

  • 200 g świątecznych wędlin, 
  • 8 dużych ziemniaków, 
  • por, 
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 2 jajka, 
  • oliwa lub masło klarowane,
  • 200 ml śmietanki 30 proc. 
  • gałka muszkatołowa, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • rozmaryn lub inne ulubione zioła. 
  • dodatkowo ser np. gouda. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie - powinny być lekko twarde. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w grube plastry. 
  2. Wędlinę kroimy w kostkę. Podobnie cebulę i czosnek. Por kroimy na talarki. Wszystkie składniki podsmażamy na patelni do momentu, aż nabiorą kolorów i aromatów. 
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Dno wykładamy talarkami ziemniaków, a następnie połową farszu. Całość posypujemy serem i zalewamy połową masy przygotowanej z jajek, śmietanki i przypraw. 
  4. Czynność powtarzamy, tworząc kolejną warstwę zapiekanki. Wierzch ponownie zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i posypujemy serem. 
  5. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.