Zupa meksykańska - bardzo prosty przepis na pikantne danie z wołowiną. Zimą smakuje najlepiej

Zupa meksykańska to świetny pomysł na rozgrzewające danie. Sprawdzi się szczególnie w chłodne, zimowe dni. Nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale też smakuje rewelacyjnie. To zasługa przypraw takich jak oregano, kminek czy pieprz cayenne.

Zupa meksykańska to bardzo smaczna potrawa, którą przygotowuje się na bazie bulionu i mięsa wołowego. Można ją serwować z różnymi dodatkami - grzankami, serem czy natką pietruszki. Dzięki pomidorom, papryce i przyprawom ma intensywny kolor i zachwycający smak. Oto jak ją przygotować.

Zobacz wideo

Przepis na zupę meksykańską. Obiad, który rozgrzeje zimą

Składniki:

  • pół kilo mielonego mięsa wołowego,
  • biała cebula,
  • czerwona cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • papryka czerwona,
  • puszka pomidorów,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • litr bulionu warzywnego,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka oregano,
  • łyżeczka kminku,
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
  • łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki,
  • olej rzepakowy.

Zupę meksykańską zrobisz w niecałą godzinę

Przygotowanie:

  1. Obierz cebule z łupin i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć na nią cebulę i smaż, aby się zeszkliła. Dodaj czosnek. Do patelni dodaj mięso mielone z przyprawami: słodką papryką, oregano, kminkiem, pieprzem cayenne oraz solą i pieprzem do smaku. Smaż całość przez kilka minut. 
  3. Do patelni dorzuć pomidory i koncentrat. Duś wszystko przez następne kilka minut.
  4. Pokrój paprykę w kostkę. Usmażone mięso z przyprawami i cebulą przełóż do dużego garnka. 
  5. Do garnka wlej bulion, dodaj do niego paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Całość zagotuj i gotuj dalej na małym ogniu przez kilkanaście minut. Pod koniec dodaj łyżeczkę miodu.
  6. Zupa smakuje najlepiej podawana bezpośrednio po ugotowaniu. Można ją podawać z grzankami, ryżem albo z kromką świeżego pieczywa. Dodatkowo warto posypać ją posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.