Zupa cebulowa - przepis na budżetową potrawę z dodatkiem serka topionego. Jest smaczna i ekspresowa

Przepis na zupę cebulową z serkiem topionym to jedna ze smaczniejszych propozycji na elegancki obiad. Z zaledwie kilku tanich i prostych składników może powstać prawdziwa uczta zmysłów, którą docenią nawet najbardziej wymagający goście. Kluczem jest podsmażone warzywo, a także domowy bulion.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe menu obiadowe to przede wszystkim klasyki, makarony, dania jednogarnkowe i buliony. O tej porze roku warto postawić także na rozgrzewające zupy, które poprawią humor i nasycą. Propozycją, która przypadnie do gustu fanom kuchni francuskiej i miłośnikom eleganckich smaków, z pewnością będzie zupa cebulowa z dodatkiem serka topionego. 

Zupa cebulowa - wytrawne danie francuskie z kilku prostych składników

Zupy to perfekcyjne danie gdy za oknem plucha, mróz i ziąb. Przyjemnie rozgrzewają, poprawiają nastrój, a także dostarczają nam ogrom witamin. Poza klasykami takimi jak rosół, pomidorowa czy jarzynowa warto do domowego menu wprowadzić nieco bardziej oryginalną pozycję. Mowa tu o cebulowej, która charakteryzuje się aromatem, smakiem i kremową konsystencją. Co ciekawe, przepis jest banalnie prosty, niskobudżetowy i łatwy. Efekt gwarantuje estetyczne podanie, ale także dodatek serka topionego. Bulion dzięki niemu będzie nie tylko wyjątkowo smaczny, ale także delikatny. 

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Przepis na budżetową zupę cebulową z dodatkiem serka topionego

Składniki: 

  • 5 cebul,
  • cebula dymka,
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 200 g śmietankowego serka topionego,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa, 
  • natka pietruszki, 
  • opcjonalnie grzanki lub pieczywo do podania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli i dymki na cienkie piórka. Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy nabierze kolorów, dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler. 
  2. Podsmażone na złoty kolor, pachnące warzywa przekładamy do garnka i zalewamy domowym bulionem. 
  3. Całość zagotowujemy i gotujemy na średniej mocy palnika przez około 15 minut. 
  4. Przechodzimy do dodatków - serek topiony kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do bulionu i warzyw. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kolejny kwadrans, tym razem na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, a serek się rozpuści, dodajemy przyprawy i ewentualnie zieleninę. 
  5. Tak przygotowaną zupę podajemy gorącą, najlepiej z grzankami lub świeżym pieczywem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.