Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pączki to bez dwóch zdań klasyk wśród deserów i słodkości przygotowywanych na tłusty czwartek. Warto jednak zainspirować się także nieco innymi recepturami, które są równie smaczne i spektakularne. Mowa tu o sakiewkach z ciasta francuskiego i faworkach podanych w nieco inny sposób.
Alternatywa dla pączków - sakiewki z ciasta francuskiego
Sakiewki z ciasta francuskiego, zwane także ciasteczkami-pierożkami to prawdziwa uczta dla zmysłów, której niemal nikt się nie oprze. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy kupić gotową rolkę ciasta i połączyć ją z ulubionymi owocami lub kremem. Świetnie sprawdzą się prażone jabłka, świeże maliny, puszysty krem z mascarpone czy kawałki orzechów i czekolady.
Składniki:
- rolka ciasta francuskiego,
- jajko,
- cukier brązowy,
- cynamon,
- łyżka masła,
- kwaśne jabłka.
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Owoce następnie delikatnie słodzimy, doprawiamy cynamonem i prażymy w rondelku z dodatkiem masła.
- Gdy z jabłek powstanie mus, wyłączamy palnik i pozostawiamy owoce do ostudzenia.
- Rolkę ciasta francuskiego rozkładamy na blacie. Przy pomocy dużej szklanki wykrawamy okręgi - każdy nadziewamy jabłkowym farszem. Ciasto zlepiamy jak pierogi. Warto dodatkowo ozdobić brzegi widelcem lub delikatnie tworząc dowolny wzór.
- Tak przygotowane sakiewki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.
- Po tym czasie ciasteczka studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Faworki inaczej, czyli spektakularne róże z ciasta
Składniki:
- 250 g mąki,
- łyżka masła,
- łyżka cukru,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 5 łyżek gęstej śmietany 18 proc.,
- łyżka spirytusu,
- 800 g tłuszczu do smażenia
- dodatkowo: konfitura, cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z posiekanym masłem, cukrem, jajami, żółtkami, śmietaną, solą i alkoholem.
- Ze wszystkich składników energicznie wyrabiamy ciasto - powinno być jędrne i mieć jednolitą konsystencję.
- Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich wałkujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi. Pozostałe części ciasta również rozwałkowujemy - ważne jednak, by średnica kolejnych okręgów były nieco mniejsza od pierwszej, wycinanej szklanką. Świetnie sprawdzą się metalowe pierścienie, literatka, i kieliszek.
- Tak przygotowane okręgi w trzech nacinamy w kilku miejscach, a następnie nakładamy jeden na drugi - od największego do najmniejszego. Środek mocno dociskamy, tak by ciasto podczas smażenia się nie rozwaliło.
- Faworkowe róże dodatkowo formujemy w dłoniach, by płaty ciasta przypominały kwiat.
- Smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu do uzyskania złotego, rumianego koloru.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podajemy z konfiturą i posypujemy cukrem pudrem.