Słodkości i wypieki na tłusty czwartek. Te przepisy to idealna alternatywa dla tradycyjnych pączków

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, rozpoczynają się pierwsze przygotowania i szukanie ciekawych inspiracji. Tradycyjne pączki warto zastąpić oryginalną i słodką alternatywą - idealnie sprawdzi się w ter roli ciasto francuskie czy faworki w nietypowej formie.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pączki to bez dwóch zdań klasyk wśród deserów i słodkości przygotowywanych na tłusty czwartek. Warto jednak zainspirować się także nieco innymi recepturami, które są równie smaczne i spektakularne. Mowa tu o sakiewkach z ciasta francuskiego i faworkach podanych w nieco inny sposób. 

Alternatywa dla pączków - sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki z ciasta francuskiego, zwane także ciasteczkami-pierożkami to prawdziwa uczta dla zmysłów, której niemal nikt się nie oprze. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy kupić gotową rolkę ciasta i połączyć ją z ulubionymi owocami lub kremem. Świetnie sprawdzą się prażone jabłka, świeże maliny, puszysty krem z mascarpone czy kawałki orzechów i czekolady. 

Składniki: 

  • rolka ciasta francuskiego, 
  • jajko, 
  • cukier brązowy, 
  • cynamon, 
  • łyżka masła, 
  • kwaśne jabłka. 
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Sposób przygotowania: 

  1. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Owoce następnie delikatnie słodzimy, doprawiamy cynamonem i prażymy w rondelku z dodatkiem masła.
  2. Gdy z jabłek powstanie mus, wyłączamy palnik i pozostawiamy owoce do ostudzenia. 
  3. Rolkę ciasta francuskiego rozkładamy na blacie. Przy pomocy dużej szklanki wykrawamy okręgi - każdy nadziewamy jabłkowym farszem. Ciasto zlepiamy jak pierogi. Warto dodatkowo ozdobić brzegi widelcem lub delikatnie tworząc dowolny wzór. 
  4. Tak przygotowane sakiewki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut. 
  5. Po tym czasie ciasteczka studzimy i oprószamy cukrem pudrem.  

Faworki inaczej, czyli spektakularne róże z ciasta

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • łyżka masła,
  • łyżka cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18 proc.,
  • łyżka spirytusu,
  • 800 g tłuszczu do smażenia
  • dodatkowo: konfitura, cukier puder.  

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z posiekanym masłem, cukrem, jajami, żółtkami, śmietaną, solą i alkoholem. 
  2. Ze wszystkich składników energicznie wyrabiamy ciasto - powinno być jędrne i mieć jednolitą konsystencję. 
  3. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich wałkujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi. Pozostałe części ciasta również rozwałkowujemy - ważne jednak, by średnica kolejnych okręgów były nieco mniejsza od pierwszej, wycinanej szklanką. Świetnie sprawdzą się metalowe pierścienie, literatka, i kieliszek. 
  4. Tak przygotowane okręgi w trzech nacinamy w kilku miejscach, a następnie nakładamy jeden na drugi - od największego do najmniejszego. Środek mocno dociskamy, tak by ciasto podczas smażenia się nie rozwaliło. 
  5. Faworkowe róże dodatkowo formujemy w dłoniach, by płaty ciasta przypominały kwiat. 
  6. Smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu do uzyskania złotego, rumianego koloru. 
  7. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podajemy z konfiturą i posypujemy cukrem pudrem. 
Więcej o: