Najlepsza zupa na rosole. Niezawodny sposób na bulion z poprzedniego dnia. Dodaj kilka składników

Nowa zupa na rosole to sposób na wykorzystanie wczorajszego bulionu. Jej przygotowanie to nic trudnego, a smak jest świeży i aromatyczny. Warzywa, jakie należy do niej dodać to kalarepka, marchew, kalafior, ziemniaki i fasolka szparagowa.

Zupa jarzynowa na rosole to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Można przyrządzać ją na wiele sposobów, używając różnych rodzajów warzyw. Przedstawiamy przepis, z którym przygotujecie naprawdę wyśmienity obiad. Taka mieszanka warzywna będzie prawdziwą bombą witaminową, zwłaszcza o tej porze roku. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Zupa na rosole - przepis na tradycyjne, polskie danie

Do przygotowania zupy na rosole będą potrzebne marchew, ziemniaki, kalarepa, kalafior i fasolka szparagowa. Zupę można podawać z posiekanym koperkiem lub pietruszką. Ważne, aby dobrze przyprawić całość solą i pieprzem. Przygotowanie jarzynowej może zająć około półtorej godziny.

Składniki:

  • dwa litry rosołu,
  • marchew,
  • kalarepa,
  • kilka ziemniaków,
  • pół kalafiora,
  • 200 g fasolki szparagowej,
  • pół szklanki śmietany,
  • łyżka mąki,
  • posiekany koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie jarzynowej jest naprawdę proste

Przygotowanie:

  1. Przecedź rosół. 
  2. Obierz, umyj i pokrój w kostkę marchew, kalarepę i ziemniaki.
  3. Umyj fasolkę szparagową, odetnij końcówki i pokrój na kawałki.
  4. Umyj kalafior i pokrój go na mniejsze części.
  5. Mąkę wymieszaj ze śmietaną. Powinna powstać jednolita, gładka masa.
  6. Ugotuj marchew, kalarepkę i fasolkę szparagową na dużym ogniu pod przykryciem.
  7. Rosół zagotuj. Wrzuć do niego przygotowane ziemniaki i kalafiora. Zagotuj całość i dodaj resztę warzyw z wodą, w której były gotowane. 
  8. Zabiel zupę śmietaną z mąką. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
  9. Dodaj do zupy posiekany koperek. 
  10. Zupę można podawać z makaronem, ryżem, grzankami albo lanymi kluskami.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA