Zupa jarzynowa na rosole to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Można przyrządzać ją na wiele sposobów, używając różnych rodzajów warzyw. Przedstawiamy przepis, z którym przygotujecie naprawdę wyśmienity obiad. Taka mieszanka warzywna będzie prawdziwą bombą witaminową, zwłaszcza o tej porze roku.
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Zupa na rosole - przepis na tradycyjne, polskie danie
Do przygotowania zupy na rosole będą potrzebne marchew, ziemniaki, kalarepa, kalafior i fasolka szparagowa. Zupę można podawać z posiekanym koperkiem lub pietruszką. Ważne, aby dobrze przyprawić całość solą i pieprzem. Przygotowanie jarzynowej może zająć około półtorej godziny.
Składniki:
- dwa litry rosołu,
- marchew,
- kalarepa,
- kilka ziemniaków,
- pół kalafiora,
- 200 g fasolki szparagowej,
- pół szklanki śmietany,
- łyżka mąki,
- posiekany koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie jarzynowej jest naprawdę proste
Przygotowanie:
- Przecedź rosół.
- Obierz, umyj i pokrój w kostkę marchew, kalarepę i ziemniaki.
- Umyj fasolkę szparagową, odetnij końcówki i pokrój na kawałki.
- Umyj kalafior i pokrój go na mniejsze części.
- Mąkę wymieszaj ze śmietaną. Powinna powstać jednolita, gładka masa.
- Ugotuj marchew, kalarepkę i fasolkę szparagową na dużym ogniu pod przykryciem.
- Rosół zagotuj. Wrzuć do niego przygotowane ziemniaki i kalafiora. Zagotuj całość i dodaj resztę warzyw z wodą, w której były gotowane.
- Zabiel zupę śmietaną z mąką. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
- Dodaj do zupy posiekany koperek.
- Zupę można podawać z makaronem, ryżem, grzankami albo lanymi kluskami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl