Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe szafki i szuflady zazwyczaj kryją wiele przypraw i składników, których przeznaczenie króluje w świecie kulinariów, ale i sezonowych porządków czy codziennym sprzątaniu. Warto wyróżnić wiele produktów jednak cukier, pozostawał zawsze przeznaczony do wypieków - jak się okazuje świetnie sobie radzi z pewnym przykrym problemem.
Miejsce cukru to zazwyczaj elegancka cukiernica, metalowa puszka, oryginalne opakowanie, papierowa torba lub słój na jednej z szafek spiżarni. Mało kto wie, jak ciekawe efekty może przynieść zmiana dotychczasowych nawyków i włożenie kilku bryłek słodzidła do lodówki.
Jak wiadomo, cukier powinno przechowywać się w suchym i chłodnym miejscu - wówczas długo pozostanie przydatny do spożycia, nie pochłonie wilgoci i nie zostanie uszkodzony przez kuchenne szkodniki. Po co zatem wkładać go do lodówki? Otóż znajdzie on tam pewne (inne niż kulinarne) zastosowanie. Warto jednak podkreślić, że wówczas nie dodamy go już do kawy, herbaty czy deseru.
Jak już wspominaliśmy, cukier lubuje się w wilgoci - pochłania ją w okamgnieniu. Co za tym idzie - wszystkie nieprzyjemne zapachy i aromaty przenikną w białe, sześcienne kostki i tym samym znacznie odświeżą lodówkę. Kilka kostek cukru w lodówce zadziała jak pochłaniacz wilgoci i zapachów. Dzięki nim produkty dłużej pozostaną świeże i apetyczne.
Podobny efekt uzyskamy dzięki soli, sodzie czy kawie. Ciekawym pomysłem jest też wkładanie tam gąbki albo ściereczki. Te sprawdzone metody gwarantują, że kuchenne urządzenie pozostanie nietknięte przez przykry zapach. W ten sposób zapobiegniemy także zbieraniu się wody, rozwojowi pleśni czy innych zanieczyszczeń.