Ten składnik to sekret greckiej pomidorówki. Przepis Makłowicza bazuje na warzywach i odrobinie trunku

Robert Makłowicz to fan podróży kulinarnych i lokalnych dóbr, z których czerpie inspirację. Jak się okazuje, tradycyjna pomidorowa w Grecji smakuje zupełnie inaczej. W składzie na próżno szukać śmietanki czy koperku - królują świeże warzywa i wytrawny trunek!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Postaci, jaką jest Robert Makłowicz chyba nikomu nie trzeba przedtawiać - miłośnik podróży i dobrego smaku przemierzył niemal cały świat w poszukiwaniu inspiracji i nowych wyzwań kulinarnych. Jak się okazuje, sporym zaskoczeniem może być grecka wersja tradycyjnej pomidorówki!

Makłowicz zdradza grecką recepturę na zupę pomidorową

Zupa pomidorowa to jedna z tradycyjnych zup i klasyka wśród obiadów. W polskim przepisie królują świeże warzywa, koperek i dodatek śmietanki. Danie często serwujemy z ryżem lub makaronem, a najlepiej sprawdza się przygotowana według przepisu babci. Robert Makłowicz postanowił jednak zaszokować i totalnie zmienić jej smak i oblicz - wszystko przez grecką recepturę! 

W greckiej wersji zupy pomidorowej na próżno szukać znanych nam składników. Królują za to dojrzałe warzywa, seler, czosnek i... odrobina czerwonego wina! Dodatek wytrawnego trunku ma podkreślić smak składników, a przyprawą, której nie może zabraknąć, jest równie szokujący cynamon. 

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Przepis na grecką pomidorówkę według przepisu Roberta Makłowicza

Składniki: 

  • 2 duże i dojrzałe pomidory,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 0,5 l wody,
  • pół szklanki oliwy,
  • szklanka czerwonego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • seler naciowy,
  • płaska łyżka cukru,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżki makaronu typu orzo.
 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przełożenia pomidorów z puszki do dużego garnka. Świeże warzywa kroimy i dodajemy do pulpy. Gotujemy na średniej mocy palnika. 
  2. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Wówczas dodajemy przekrojoną na pół cebulę, seler i czosnek. 
  3. Po chwili do garnka dodajemy także oliwę z oliwek i szklankę wina. Grecką zupę doprawiamy cynamonem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 20 minut - aż zmięknie seler. Po tym czasie wyciągamy cebulę. 
  4. Następnie wsypujemy do zupy makaron orzo i gotujemy przez kolejne 10 minut. 
  5. Tak przygotowaną zupę doprawiamy do smaku i podajemy. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.