Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Postaci, jaką jest Robert Makłowicz chyba nikomu nie trzeba przedtawiać - miłośnik podróży i dobrego smaku przemierzył niemal cały świat w poszukiwaniu inspiracji i nowych wyzwań kulinarnych. Jak się okazuje, sporym zaskoczeniem może być grecka wersja tradycyjnej pomidorówki!
Greckie odkrycie Makłowicza na pomidorową. Tego składnika nie ma w polskim przepisie
Makłowicz zdradza grecką recepturę na zupę pomidorową
Zupa pomidorowa to jedna z tradycyjnych zup i klasyka wśród obiadów. W polskim przepisie królują świeże warzywa, koperek i dodatek śmietanki. Danie często serwujemy z ryżem lub makaronem, a najlepiej sprawdza się przygotowana według przepisu babci. Robert Makłowicz postanowił jednak zaszokować i totalnie zmienić jej smak i oblicz - wszystko przez grecką recepturę!
W greckiej wersji zupy pomidorowej na próżno szukać znanych nam składników. Królują za to dojrzałe warzywa, seler, czosnek i... odrobina czerwonego wina! Dodatek wytrawnego trunku ma podkreślić smak składników, a przyprawą, której nie może zabraknąć, jest równie szokujący cynamon.
Zobacz wideo
Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Przepis na grecką pomidorówkę według przepisu Roberta Makłowicza
Składniki:
- 2 duże i dojrzałe pomidory,
- puszka pomidorów krojonych,
- 0,5 l wody,
- pół szklanki oliwy,
- szklanka czerwonego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- cebula,
- seler naciowy,
- płaska łyżka cukru,
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżki makaronu typu orzo.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przełożenia pomidorów z puszki do dużego garnka. Świeże warzywa kroimy i dodajemy do pulpy. Gotujemy na średniej mocy palnika.
- Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Wówczas dodajemy przekrojoną na pół cebulę, seler i czosnek.
- Po chwili do garnka dodajemy także oliwę z oliwek i szklankę wina. Grecką zupę doprawiamy cynamonem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 20 minut - aż zmięknie seler. Po tym czasie wyciągamy cebulę.
- Następnie wsypujemy do zupy makaron orzo i gotujemy przez kolejne 10 minut.
- Tak przygotowaną zupę doprawiamy do smaku i podajemy. Smacznego!
Trzy pomysły na zupę pomidorową. Zapomnij o tradycyjnym przepisie