Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Postaci, jaką jest Robert Makłowicz chyba nikomu nie trzeba przedtawiać - miłośnik podróży i dobrego smaku przemierzył niemal cały świat w poszukiwaniu inspiracji i nowych wyzwań kulinarnych. Jak się okazuje, sporym zaskoczeniem może być grecka wersja tradycyjnej pomidorówki!
Zupa pomidorowa to jedna z tradycyjnych zup i klasyka wśród obiadów. W polskim przepisie królują świeże warzywa, koperek i dodatek śmietanki. Danie często serwujemy z ryżem lub makaronem, a najlepiej sprawdza się przygotowana według przepisu babci. Robert Makłowicz postanowił jednak zaszokować i totalnie zmienić jej smak i oblicz - wszystko przez grecką recepturę!
W greckiej wersji zupy pomidorowej na próżno szukać znanych nam składników. Królują za to dojrzałe warzywa, seler, czosnek i... odrobina czerwonego wina! Dodatek wytrawnego trunku ma podkreślić smak składników, a przyprawą, której nie może zabraknąć, jest równie szokujący cynamon.
Składniki:
Sposób przygotowania: