Niezależnie od tego, w jakiej wersji przygotowujemy omlet, zależeć nam powinno na uzyskaniu jego odpowiedniej puszystości. Wówczas wydobędziemy z naszego dania pełnię smaku i uczynimy je jeszcze pyszniejszym. W poniższym przepisie zawarte zostały wskazówki, dzięki którym omlet wyjdzie bardziej puszysty.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do przygotowania puszystego omletu będą nam potrzebne dwie głębokie miski, trzepaczka oraz patelnia. Chcąc uczynić omlet bardziej puszystym, zacznijmy od oddzielenia żółtek jaj od białek. W oddzielnej misce ubijamy białka z mlekiem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy sól oraz pieprz i postępujemy tak samo. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą delikatnie przy użyciu trzepaczki. Wykorzystując mikser, moglibyśmy doprowadzić do opadnięcia ubitej wcześniej piany.
Na patelni rozgrzewamy masło, później wlewamy do niej przygotowaną masę. Zwróćmy uwagę na smażenie placka w odpowiedniej temperaturze. W celu uniknięcia przypalenia zmniejszmy ogień i przełóżmy omlet na drugą stronę więcej niż raz. Tak przygotowany omlet możemy podawać z ulubionymi warzywami lub ziołami. Smacznego!