Sernik królewski to jeden ze sposobów przygotowania tradycyjnego ciasta z serem, które gości na naszych stołach na każde święta i nie tylko. Nie ważne, czy przygotowujesz wszystko samodzielnie, czy robisz sernik królewski z serem z wiaderka. Sernik królewski, który zawsze wychodzi jest ciastem w sam raz nawet dla początkujących cukierników. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach by móc delektować się jego wyjątkowym smakiem.
Sernik królewski puszysty staje się dzięki użytemu w nim serowi. I choć coraz więcej osób sięga po gotowy ser do serników w wiaderku, to jednak najlepsze rezultaty uzyskamy używając świeżego twarogu, który samodzielnie przepuścimy przez maszynkę (minimum 2 razy). Ten zabieg gwarantuje, że sernik będzie puszysty.
Przepisów na sernik królewski jest co najmniej kilka. Poniższa receptura jest sprawdzonym pomysłem na doskonałe, domowe ciasto.
Składniki:
Ciasto: 320 g mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 200 g zimnego masła, 2 jajka
Masa serowa: kilogram zmielonego twarogu tłustego, 200 g ciepłego masła, ¾ szklanki cukru, 4 jajka, opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru, opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Powyższy przepis na sernik królewski (duża blacha) pozwala na przygotowanie w zaledwie kilka minut smakowitego ciasta, które można zaserwować np. po niedzielnym obiedzie.
Chcąc nieco ułatwić sobie pracę można zawsze przygotować sernik królewski z wiaderka. Gotowy twaróg nie wymaga już mielenia - wystarczy dodać do niego pozostałe składniki, zmiksować i jest gotowy do nałożenia na ciasto. Warto jednak pamiętać, że na rynku mamy wiele tego rodzaju produktów, a niektóre z nich są słabej jakości. Dlatego wybierając ser z wiaderka warto zawsze przyjrzeć się jego składowi.
Zobacz też: Jogurtowy sernik z malinami - przepis. Obłędnie pyszny, słodko-kwaśny i puszysty jak chmurka