Sernik królewski. Prosty i wykwintny jednocześnie. Jak go przygotować? [przepis]

Sernik królewski jest jednym z ulubionych ciast wielu osób. Stosunkowo prosty, puszysty i szybki w przygotowaniu. Sernik królewski to chyba najpopularniejsza odmiana wśród serników. Nie bez powodu ciasto to zawdzięcza swoją nazwę. Charakteryzuje się puszystą, serową pianką ułożoną pomiędzy kakaowym, miękkim biszkoptem.

Sernik królewski, który zawsze wychodzi

Sernik królewski to jeden ze sposobów przygotowania tradycyjnego ciasta z serem, które gości na naszych stołach na każde święta i nie tylko. Nie ważne, czy przygotowujesz wszystko samodzielnie, czy robisz sernik królewski z serem z wiaderka. Sernik królewski, który zawsze wychodzi jest ciastem w sam raz nawet dla początkujących cukierników. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach by móc delektować się jego wyjątkowym smakiem.

Sernik królewski puszysty. Co zrobić, żeby taki się stał?

Sernik królewski puszysty staje się dzięki użytemu w nim serowi. I choć coraz więcej osób sięga po gotowy ser do serników w wiaderku, to jednak najlepsze rezultaty uzyskamy używając świeżego twarogu, który samodzielnie przepuścimy przez maszynkę (minimum 2 razy). Ten zabieg gwarantuje, że sernik będzie puszysty.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Sernik królewski: przepis. Przygotuj go według sprawdzonej receptury

Przepisów na sernik królewski jest co najmniej kilka. Poniższa receptura jest sprawdzonym pomysłem na doskonałe, domowe ciasto.

Składniki:

Ciasto: 320 g mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 200 g zimnego masła, 2 jajka

Masa serowa: kilogram zmielonego twarogu tłustego, 200 g ciepłego masła, ¾ szklanki cukru, 4 jajka, opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru, opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj sypkie składniki, dodaj pokrojone w kostkę masło i ugnieć wszystko palcami.
  2. Dodaj jajka i wymieszaj na gładką masę. Ugnieć ją na jednolite, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części. Jedną z nich włóż do lodówki.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż i rozprowadź równomiernie pierwszą połówkę ciasta. Na koniec ułożony spód podziurkuj widelcem.
  4. W międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik na 180°C (termoobieg).
  5. Miękkie masło umieść w misce, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i ubijaj, aż masa stanie się puszysta. Stopniowo dodawaj po jajku nie przestając ubijać.
  6. Następnie, dalej miksując powoli dodawaj twaróg.
  7. Pod koniec powoli wsypuj budyń. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Puszystą serową piankę rozprowadź po wcześniej ułożonym na blaszce spodzie.
  8. Wyjmij drugą część ciasta z lodówki i zetrzyj na grubych oczkach na wierzch ciasta.
  9. Włóż sernik królewski do piekarnika i piecz przez 40 minut.
  10. Przestudzony możesz obsypać cukrem pudrem.

Powyższy przepis na sernik królewski (duża blacha) pozwala na przygotowanie w zaledwie kilka minut smakowitego ciasta, które można zaserwować np. po niedzielnym obiedzie. 

Sernik królewski z wiaderka. Na co zwrócić uwagę?

Chcąc nieco ułatwić sobie pracę można zawsze przygotować sernik królewski z wiaderka. Gotowy twaróg nie wymaga już mielenia - wystarczy dodać do niego pozostałe składniki, zmiksować i jest gotowy do nałożenia na ciasto. Warto jednak pamiętać, że na rynku mamy wiele tego rodzaju produktów, a niektóre z nich są słabej jakości. Dlatego wybierając ser z wiaderka warto zawsze przyjrzeć się jego składowi. 

Zobacz też: Jogurtowy sernik z malinami - przepis. Obłędnie pyszny, słodko-kwaśny i puszysty jak chmurka

Więcej o:
Copyright © Agora SA